24 жовтня 2020 р. 10:59

Одещина за добу до дня голосування: передрук бюлетенів і формування оновленого складу ТВК

Одещина за добу до дня голосування: передрук бюлетенів і формування оновленого складу ТВК

В Одеській області Таїровська селищна територіальна виборча комісія 23 жовтня ухвалила рішення про зміни в тексті виборчого бюлетеню, натомість Білгород-Дністровська районна ТВК на 24 жовтня запланувала сформувати оновлений склад  Кароліно-Бугазької сільської ТВК.

Як повідомляє ОПОРА, 22 жовтня Центральна виборча комісія своєю постановою достроково припинила повноваження всього складу Таїровської селищної територіальної виборчої комісії «у зв’язку із одноразовим грубим порушенням нею Конституції України, Виборчого кодексу України та законів України».

Йдеться про невиконання виборчою комісією рішення Одеського окружного адміністративного суду від 10 жовтня, яким було визнано протиправною та скасовано постанову Таїровської ТВК від 6 жовтня «Про відмову в реєстрації кандидата у депутати Таїровської селищної ради на перших місцевих виборах 25 жовтня 2020 року Шепеля Сергія Вікторовича, висунутого РО ПП « Довіря ділам» та включеного до єдиного виборчого списку під першим номером».

Як уже повідомляла ОПОРА, Таїровська селищна ТВК так і не виконала це рішення суду. Після цього, 19 жовтня, Одеська районна ТВК прийняла постанову про дострокове припинення повноважень селищної ТВК.

Після розпуску Таїровської селищної ТВК Одеська районна ТВК сформувала її новий склад. Як інформує спостерігач ОПОРИ, увечері 23 жовтня члени виборчої комісії зареєстрували Сергія Шепеля та внесли відповідні зміни до тексту виборчого бюлетеня. Бюлетені з новим текстом будуть надруковані менш як за добу до дня голосування.  

Крім того, 22 жовтня ЦВК прийняла постанову «Про окремі питання діяльності Білгород-Дністровської районної територіальної виборчої комісії Одеської області та Кароліно-Бугазької сільської територіальної виборчої комісії Білгород-Дністровського району Одеської області». Цим документом Центральна виборча комісія, по-перше, зобов’язала Білгород-Дністровську районну територіальну виборчу комісію Одеської області невідкладно привести склад Кароліно-Бугазької сільської ТВК у відповідність із вимогами виборчого законодавства України, з урахуванням рішень судів, що набрали законної сили. По-друге, ЦВК зобов’язала Кароліно-Бугазьку сільську ТВК невідкладно вжити заходів щодо забезпечення належної організації голосування в день виборів депутатів Кароліно-Бугазької сільської ради та сільського голови і звернула увагу членів Білгород-Дністровської районної ТВК та Кароліно-Бугазької сільської ТВК «на необхідність неухильного дотримання вимог Виборчого кодексу України під час виконання їх повноважень та на встановлену Кримінальним кодексом України відповідальність за перешкоджання вільному здійсненню виборцем свого виборчого права та роботі виборчої комісії, ухилення члена виборчої комісії від виконання своїх обов’язків у роботі комісії без поважних причин, за умисне невиконання рішення, ухвали, постанови суду, що набрали законної сили, або перешкоджання їх виконанню».

Зазначимо, що у постанові ЦВК також йдеться про те, що низку рішень Білгород-Дністровської районної та Кароліно-Бугазької сільської територіальних виборчих комісій було скасовано судами, а окремі дії цих комісій визнано протиправними. При цьому деякі рішення судів станом на 22 жовтня цими комісіями не були виконані. Зокрема, Кароліно-Бугазька ТВК станом на 22 жовтня не виконала рішення Одеського окружного адміністративного суду від 19 жовтня і не зареєструвала одного кандидата на посаду сільського голови та сімох кандидатів у депутати сільської ради. Крім того, у результаті судових процесів було встановлено, що постанова Білгород-Дністровської районної ТВК про дострокове припинення повноважень сімох членів Кароліно-Бугазької сільської ТВК є протиправною.

Як повідомляє спостерігач ОПОРИ, 23 жовтня Білгород-Дністровська районна ТВК звернулася до місцевих організацій політичних партій, аби вони 24 жовтня надали подання щодо включення кандидатур до складу Кароліно-Бугазької сільської ТВК.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Поділитися