05 жовтня 2020 р. 08:57

На Одещині роздавали їжу та напої під час заходу з партійною символікою та кандидатами

На Одещині роздавали їжу та напої під час заходу з партійною символікою та кандидатами

У місті Білгороді-Дністровському в Одеській області 3 жовтня відбулося представлення кандидатів від партії «Слуга народу», які йдуть на вибори до Одеської обласної, Білгород-Дністровської районної, міської рад та на посаду Білгород-Дністровського міського голови.

Захід відбувався 3 жовтня на міському майданчику літнього кінотеатру по вулиці Єврейській. Спостерігач ОПОРИ дізнався про цей захід зі сторінки Бориса Юрескула у Facebook. На цій сторінці є фото кандидата на посаду Білгород-Дністровського міського голови, висунутого Одеською обласною організацією політичної партії «Слуга народу» Бориса Юрескула

Спостерігач ОПОРИ зафіксував, що під час заходу громадяни, які представилися «волонтерами», роздавали відвідувачам презентаційного заходу, що проходив із символікою партії «Слуга народу», продукти харчування. Зокрема, люди безкоштовно отримували фрукти, напої, солодощі тощо, а голос зі сцени запрошував їх «пригощатися».

  


При цьому кандидат у депутати Білгород-Дністровської районної ради від обласної організації партії «Слуга народу» Олександр Ярошенко у відеокоментарі ОПОРІ пояснив, що у місті відбувається презентація кандидатів від партії, однак запевнив, що він нічого не знає про факт роздачі продуктів: «Я не бачив. Я не займався організацією заходу», - сказав він.


Нагадаємо, що відповідно до абз. 2 ч. 6 ст. 57 Виборчого кодексу України передвиборна агітація або надання виборцям, закладам, установам, організаціям незалежно від їх підпорядкування та форми власності грошей, продуктів харчування та спиртних напоїв, товарів, пільг, переваг, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних та нематеріальних активів, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати чи не голосувати за певного кандидата (кандидатів), згадуванням імені такого кандидата (кандидатів) або партійної символіки, вважається підкупом виборців. 

Відповідно до частини 1 статті 160 Кримінального кодексу прийняття пропозиції, обіцянки або одержання виборцем, учасником референдуму для себе чи третьої особи неправомірної вигоди за вчинення чи невчинення будь-яких дій, пов’язаних з безпосередньою реалізацією ним свого виборчого права або права голосу (відмова від участі в голосуванні, голосування на виборчій дільниці (дільниці референдуму) більше одного разу, голосування за окремого кандидата на виборах або відмова від такого голосування, передання виборчого бюлетеня (бюлетеня для голосування на референдумі) іншій особі), незалежно від фактичного волевиявлення особи та результатів голосування - караються штрафом від ста до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на той самий строк.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Поділитися