08 серпня 2020 р. 16:52

У Громадському центрі правосуддя вважають порушенням прав людини повторну заборону на сполучення з Кримом

У Громадському центрі правосуддя вважають порушенням прав людини повторну заборону на сполучення з Кримом

Кабінет міністрів України у суботу, 8 серпня, на своєму офіційному сайті оголосив про повторне припинення роботи контрольно-пропускних пунктів в’їзду на тимчасово окуповану територію Автономної Республіки Крим і міста Севастополя та виїзду з неї, починаючи з 9 серпня 2020 року. Про це повідомляє Одеська обласна організація "Комітету виборців України".

При цьому сам текст рішення КМУ опублікував після обіду 8 серпня, тож у громадян є лише пів доби для того, щоб ознайомитись з новими правилами правилами перетину КПП.

Відповідно до цього документу, з 08:00 години 9 серпня до 08:00 години 30 серпня тимчасово припиниться робота контрольних пунктів в’їзду на тимчасово окуповану територію Автономної Республіки Крим і міста Севастополя та виїзду з неї, крім пропуску громадян України та членів їх сімей:

- місце проживання яких в установленому законом порядку зареєстровано в Автономній Республіці Крим або місті Севастополі, а також їх транспортних засобів, вантажів та іншого майна — на в’їзд;

- місце проживання яких в установленому законом порядку зареєстровано за межами Автономної Республіки Крим або міста Севастополя, а також їх транспортних засобів, вантажів та іншого майна — на виїзд; які дали згоду на самоізоляцію з використанням електронного сервісу «Дій вдома» Єдиного державного веб-порталу електронних послуг з моменту перетину контрольних пунктів в’їзду на тимчасово окуповану територію Автономної Республіки Крим і міста Севастополя та виїзду з неї;

- осіб з метою забезпечення захисту національних інтересів або у зв’язку з виконанням міжнародних зобов’язань, представників дипломатичних установ та гуманітарних місій, що виїжджають з тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим і міста Севастополя, а також їх транспортних засобів, вантажів та іншого майна.

- Виїзд з тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим і міста Севастополя інших категорій іноземців та осіб без громадянства здійснюється за погодженням з Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій. 

- Виїзд з тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим і міста Севастополя та в’їзд на неї громадян України за наявності підстав гуманітарного характеру здійснюється за рішенням Голови Державної прикордонної служби за погодженням з Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій. 

При цьому Кабмін не пояснює, які об’єктивні дані стали підставою прийняття такого рішення, що суттєво обмежує конституційні права та свободи громадян України. Зокрема, КМУ не пояснив, що змінилось з 1 серпня 2020 року, коли почала діяти постанова КМУ №641 і яка скасувала прийняті перед тим обмеження при перетині КПП з АР Крим. Зокрема було скасовано правило проходити самоізоляцію та встановлювати додаток «Дій вдома».

"Така непередбачувана політика уряду при прийнятті обмежувальних заходів, яка, крім того, що ніяк не пояснюється і не обґрунтовується при прийнятті важливих рішень, є недотриманням стандартів прав людини, відповідно до яких будь-яке втручання держави у права людини має відбуватись на підставі закону, переслідувати легітимну мету та бути необхідним у демократичному суспільстві", - впевнені у Громадському центрі правосуддя.

Центр правосуддя також звернувся до уряду із запитом надати офіційний текст рішення про припинення роботи КПП, а також документи, які послужили підставою для його прийняття. Документи будуть проаналізовані та у випадку невідповідності їх законодавству буде прийнято рішення про оскарження рішення КМУ у судовому порядку.

Нагадаємо, що 13 серпня в Окружному адміністративному суді м. Києва відбудеться чергове засідання з розгляду позову представниці Громадського центру правосуддя стосовно оскарження розпорядження КМУ 291-р, яким з 16 березня 2020 року по 14 червня 2020 року було заборонено в’їжджати та виїжджати в Крим/з Криму за винятком наявності офіційного місця реєстрації у пункті слідування або гуманітарної підстави для поїздки, при цьому поняття гуманітарної підстави не розкривалось жодним нормативно правовим документом.

Діяльність Громадського центру правосуддя в м. Татарбунари впроваджується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» за фінансової підтримки Європейського Союзу в рамках проєкту «Громадський центр правосуддя як мультифункціональна платформа розвитку правосуддя в громадах».

Поділитися