27 липня 2023 р. 13:59

Верховна рада відправила у відставку міністра культури Олександра Ткаченка

Фото: Слуга народу

(Фото: Слуга народу)

27 липня Верховна рада відправила у відставку Міністра культури Олександра Ткаченко. "За" це рішення проголосував 321 народний депутат.

Олександра Ткаченко призначили на цю посаду 4 червня 2020 року тоді Верховна Рада України підтримала його призначення, а також призначення віцепрем'єр-міністром з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольги Стефанишиної.

Нагадаємо, що раніше петиція про звільнення міністра культури набрала понад 25 тисяч підписів. Однак Прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що не бачить підстав для ініціювання звільнення міністра культури та інформаційної політики Олександра Ткаченка.

Міністр культури Олександр Ткаченко фігурував у Pandora Papers. Документи міжнародних провайдерів, за словами журналістів, вказують на причетність менеджерів компаній олігарха Ігоря Коломойського до спроби захоплення контрольного пакета Одеської кіностудії.

Також відомо, що заступник голови Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки, нардеп фракції "Слуга народу" Юрій Арістов написав заяву про складання депутатських повноважень. Про це повідомив спікер Верховної Ради Руслан Стефанчук.

Інфографіка: ЧЕСНО

"За даними слідства, народний депутат України (Юрій Арістов, - ред.) у липні 2023 року на три дні виїхав до Польщі на підставі службового відрядження з метою поглиблення двостороннього співробітництва з урядом Литовської Республіки. Після цього дистанційно відкрив лікарняний в одному з приватних медичних закладів міста Києва без проведення медичного огляду. Під час лікарняного народний депутат разом з сім’єю перебував на території Мальдівської Республіки", – вказано в повідомленні Офісу генерального прокурора.

Досудове розслідування за фактом внесення неправдивих відомостей здійснюється Державним бюро розслідувань (ч. 1 ст. 366 КК України – "службове підроблення"). Санкція статті передбачає покарання штрафом від двох тисяч до чотирьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до трьох років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

 

Сергій Лозовський

Поділитися