30 вересня 2023 р. 18:39

Представник ЄС Жозеп Боррель неанонсовано відвідав Одесу

Жозеп Боррель. Фото: Одеська ОВА

(Жозеп Боррель. Фото: Одеська ОВА)

Високий представник Європейського Союзу із зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель неанонсовано прибув до Одеси.

Про це він повідомив у Twitter.

Жозеп Боррель зазначив, що Одеса з'являється в новинах як часта мішень російських обстрілів.

Також він відвідав об'єкти, що знаходяться під захистом ЮНЕСКО, але постраждали від російських ракет. Наприклад, побував у Спасо-Преображенському соборі.

"Одеса – красиве історичне місто. Це має бути в заголовках через його яскраву культуру та дух. Натомість він позначає новини як часту мішень путінської війни. ЄС підтримує стабілізацію місць, які постраждали від варварського знищення Росією", - написав політик.

У вересні на 45 сесії Комітету всесвітньої спадщини ЮНЕСКО в Ер-Ріяді (Саудівська Аравія) українська делегація проводила додаткові консультації з керівництвом Центру всесвітньої спадщини ЮНЕСКО щодо розширення меж зони ЮНЕСКО в Одесі.

Раніше місія Організації об'єднаних націй з питань осві́ти, науки та культури (ЮНЕСКО) склала перелік з 52 будівель понівечених російськими обстрілами в Одесі. Наслідки для культурної спадщини та реакцію міжнародної спільности на обстріли історичного центру Одеси дивіться в матеріалі Інтента.

8 серпня Інтент повідомляв, що місія Організації об'єднаних націй з питань осві́ти, науки та культури (ЮНЕСКО) склала перелік з 52 будівель понівечених російськими обстрілами в Одесі. Про це заявила голова представництва  організації в Україні К'яра Децці Бардескі. За її словами оглянула частину пошкоджених після російських ударів будівель в Одесі й серед найбільш постраждалих визначила Спасо-Преображенський собор, Будинок вчених та Одеський літературний музей. Також місія дійшла висновку, що масштаб збитків, завданих історичному центру Одеси внаслідок російських ударів, перевищує початкові оцінки.

Кирило Бойко

Поділитися