01 липня 2022 р. 11:03

В Біляївці перейменували вулицю Плієва та ще 20 вулиць - у черзі

ФОТО: Біляївська міська рада

(ФОТО: Біляївська міська рада)

Депутати Біляївської міської ради погодили перейменування вулиці Плієва в місті у Яськівську.

Як зазначають в міській раді - це, до речі, стара назва цієї вулиці.

У муніципалітеті також зазначили, що під час обговорення нової назви частина жителів була проти перейменування, однак після отримання роз’яснення з Українського інституту національної пам’яті, куди було направлено запит, думка мешканців змінилась.

"Адже біографія Плієва має такі факти, як то причетність до розстрілу мирних демонстрантів, вбивства солдатів національно-визвольного руху України. Щодо перейменувань інших вулиць (їх у списку 20), то Біляївський міський голова Михайло Бухтіяров повідомив, що міська рада вже надіслала до Інституту національної пам’яті запит щодо роз’яснень", - йдеться в повідомленні.

Ісса Плієв - радянський воєначальник, генерал армії.  У 1955—1958 роках — перший заступник командувача, а з квітня 1958 року по 1968 р. — командувач військами Північно-Кавказького військового округу.

На цій посаді 2 червня 1962 року брав участь у придушенні новочеркаських маніфестантів. Тоді військові стріляли в натовп протестувальників та вбили 15 людей. 

Нагадаємо, через вторгнення російської армії в Україну в Одеській області пожвавився процес декомунізації та розпочалася загальна дерусифікація та українізація назв вулиць.

Так, 22 червня відбулося чергове засідання історико-топонімічної комісії Одеської міської ради. За даними пресслужби мерії, з метою забезпечення належного вживання державної мови унормовані 20 топонімічних об'єктів.

Раніше історико-топонімічна комісія Одеської міської ради вирішила привести до норм української мови назви 24 топонімів, з яких сімом вирішили змінити назви, а також перейменувати взагалі планують ще 62 вулиці та провулки. 

В Ізмаїлі оприлюднили пропозиції нових назв для перейменування вулиць.

Український інститут національної пам‘яті підтримав ініціативу громадської організації "Ветеранс Хаб Одеса" про перейменування вулиці Сибірської в селі Олександрівка.

Поділитися