28 квітня 2022 р. 21:34

Український символізм: в Одесі провели патріотичну акцію з висадки калини

Український символізм: в Одесі провели патріотичну акцію з висадки калини

28 квітня у Михайлівському сквері одеські активісти разом з переселенцями висадили чотири кущі калини.

Як повідомили організатори кореспондентці ІзбірКома, таким чином вони хотіли показати єдність нашої держави, адже кожен кущ символізував одну зі сторін країни: північну, південну, східну чи західну.

«Чотири сторони України – чотири калини. Ми цією акцією хотіли показати, що незалежно від того, з якого боку ти – ти українець і ти її частина, частина України», – каже волонтерка Сабіна Нікітенко.

На кожен кущ активісти прикріпили жовто-блакитну стрічку, а після акції організатори влаштували невеликий пікнік для переселенців, де всі мали змогу поділитися своїми життєвими історіями. Деякі з них переселенці розказали і нам.

Переселенка з Херсонської області Ольга розповідає: «Ми приїхали з дитиною. 20 березня ми виїхали з Олександрівки. Це та Олександрівка, де зараз відбуваються бойові дії, де закінчується Херсонська область, розпочинається Миколаївська. Останньою краплею для нас був момент, коли сталося три вибухи, і було відчуття, що біля будинку на подвір'ї. Ми виїхали і наступного дня у нас на подвір'ї вже стояла колона».

За словами Світлани, яка приїхала з окупованого Херсону, у місті вже бракує продуктів та ліків: «Якщо деякі продукти місцеве населення почало завозити із сіл, там картоплю, редиску, то спочатку нічого не було. У чергах стояли, все розпродавалося, що було на складах Херсона. З кожним днем все страшніше і страшніше було виходити надвір».

Сергій, який також переїхав до Одеси з Херсону згадує, що окупанти на блокпостах змушували чоловіків роздягатися: «Було таке, що хлопців роздягали на постах, перевіряли документи. Роздягали, бо дивилися на татуювання, шукали хлопців із АТО, які служили».

Нагадаємо, мешканців Одещини просять утриматись від відвідування кладовищ у поминальні дні.

Станом на 20 квітня в Одеській області зареєструвалися понад 36 тисяч внутрішньо переміщених осіб.

Статус та допомогу для внутрішньо переміщених осіб можна отримати через Дію.

Більше про російське вторгнення у хроніці ІзбірКома

Поділитися