26 січня 2022 р. 18:03

Переоснащення одеських бомбосховищ коштуватиме мінімум 51 мільйон

Переоснащення одеських бомбосховищ коштуватиме мінімум 51 мільйон

Переоснащення кожного бомбосховища Одеси коштуватиме від 600 тисяч до 1,5 мільйона гривень, тож одеська мерія вже звернулася до міжнародних партнерів з проханням сприяти у модернізації об'єктів цивільного захисту та приведенні їх до стандартів НАТО. 

Про це стало відомо під час наради з питань цивільного захисту, оснащення об'єктів цивільного захисту та участі місцевого самоврядування у формуванні підрозділів територіальної оборони, яку провели в Одеській міській раді.

Наразі в місті нараховується 85 бомбосховищ, тож переоснащення усіх коштуватиме від 51 мільйона гривень до 127,5 мільйонів. Проте наразі ухвалено рішення у взаємодії з органами Державної служби з надзвичайних ситуацій, об'єднаннями співвласників багатоквартирних будинків та одеськими підприємствами провести комісійне обстеження стану захисних споруд усіх форм власності. Їх сьогодні налічується 353.

Крім того, під час наради наголошувалося, що всі вищезазначені споруди цивільного захисту є спеціальними об'єктами, а для укриття населення можуть бути використані так звані об'єкти подвійного призначення. До них відносяться підземні переходи, тунелі, підвали та цокольні поверхи, підземні паркінги, склади та ін. Загалом кількості спеціальних та об'єктів подвійного призначення в Одесі достатньо для укриття мільйонного населення міста.

Нагадаємо, на аналогічній нараді 21 січня Одеський міський голова Геннадій Труханов повідомив про плани звернутися до Ради національної безпеки та оборони України з питанням про можливість переобладнання систем життєзабезпечення у бомбосховищах міста оскільки термін їхньої придатності давно минув.

Раніше Господарський суд Одеської області частково задовольнив позов прокурора проти Одеської міської ради, виконкому та двох приватних компаній щодо продажу приміщення колишнього бомбосховища на вулиці Маразліївській. 

Фонд державного майна України на початку 2021 року ініціював передачу майна, яке не увійшло до статутних капіталів господарських товариств, але залишилось на їх балансах і звернувся до Одеської обласної державної адміністрації з пропозицією підтвердити готовність перейняти функції з управління майже 300 об’єктами. 

Департамент муніципальної безпеки Одеської міської ради оприлюднив онлайн-мапу бомбосховищ міста, які входять до Фонду захисних споруд. 

На мапі окремо вказані 208 звичайних бомбосховищ і 135 протирадіаційних сховищ в різних районах міста.

У квітні 2016 року Одеська обласна державна адміністрація опублікувала інтерактивну мапу захисних споруд цивільної оборони. Тоді згідно з мапою в Одесі були розташовані 87 таких споруд.

Менше всього бомбосховищ було в Березівському та в Кодимському районах, там подібні споруди розташовані по одному в районних центрах, а найбільше в Ізмаїльському районі – 73, причому 53 з них в Ізмаїлі.

Поділитися