25 червня 2022 р. 19:05

На "вишках Бойка" на Одеському родовищі були ворожі станції радіоелектронної боротьби, - Міноборони

На "вишках Бойка" на Одеському родовищі були ворожі станції радіоелектронної боротьби, - Міноборони

Так звані "вишки Бойка", тобто бурові платформи «Чорноморнафтогазу» у Чорному морі використовувалися російськими віськовими для захисту їхнього флоту від українських комплексів "Нептун". Про це міністр оборони Олексій Резніков в інтерв'ю.

За словами політика, військові російської федерації розмістити на платформах станції радіоелектронної боротьби. Вони повинні були захищати російські кораблі від обстрілів українськими ракетними комплексами.

"Чому вони мали таке значення? Мало того, що вони крали наш газ, мало того, що вони взагалі вкрадені в України у 2014 році, росіяни розміщували на них свої станції радіоелектронної боротьби. Ось так сталося, що хтось невдало курив на тих вишках і тепер вони не використовуються для тієї мети, яку задумали росіяни", – зазначив міністр.

При цьому враження бурових платформ українськими військами він не підтвердив. 

Нагадаємо, що пожежа на "вишках Бойка" триває з понеділка, 20 червня, коли російська влада звинуватила Збройні сили України в ураженні бурових платформ.

У березні 2014 року, під час окупації Криму, російські військові захопили українські бурові платформи "Петро Годованець" і "Україна", які на той час знаходилися у територіальних водах України на Одеському газовому родовищі. На них росіяни встановили засоби радіоелектронної розвідки та боротьби. Зокрема, РЛС типу «Нева» та гідроакустичні системи, завдяки чому російські військові контролювали надводний, повітряний і підводний простір у північно-західній частині моря між Кримом та Одесою.

Бурові платформи називають "вишками Бойка" з того часу, як Юрій Бойко очолював Міністерство енергетики України в 2011 року. Саме тоді за нез'ясованих обставин за державний кошт ($400 млн) та через посередницьку схему було закуплено ці платформи.  2015 року Юрій Бойко проходив у цій справі як свідок.

Нагадаємо, 22 червня оперативне командування "Південь" повідомило про перші результати ударів по ворожому російському гарнізону на острові Зміїний в Одеській області. 21 червня оперативне командування "Південь" повідомило, що збройні сили України нанесли зосереджений удар із застосуванням різних сил та способів ураження по острову Зміїний.  

Поділитися