19 листопада 2022 р. 15:13

Блекаут в Одесі: ДТЕК просить заощаджувати – соціальна напруга стрибає

Фото: zn.ua

(Фото: zn.ua)

Тривають масові довготривалі відключення електроенергії на Одещині. Енергетики наголошують, що до наслідків ворожих обстрілів додались аварії через перевантаження вцілілих мереж.

Про це 19 листопада заявила ДТЕК на своїй сторінці в Facebook.

"Мешканці Одеси та області можуть повторно лишатися без світла, але вже не через екстрені відключення, а через аварії на розподільчих мережах. Енергетики працюють 24/7, щоб повернути світло в домівки клієнтів та просять з розумінням та терпінням поставитися до ситуації та споживати електроенергію ощадливо", – заявили в ДТЕК Одеські електромережі.

Енергетики розповіли, що вранці 19 листопада ще близько 20 тисяч абонентів залишились без світла через аварії. В компанії запевнили, 55 аварійно-ремонтних бригад цілодобово роблять все можливе. Також ДТЕК закликає дотримуватись наступних інструкцій.

  1. Після зникнення світла треба вимкнути з мережі всі енергомісткі прилади (бойлери, обігрівачі, електрочайники, холодильники тощо).
  2. Не вмикайте одночасно всі прилади після відновлення подачі електроенергії.
  3. Прилади, що мають функцію таймера, краще налаштувати на нічну роботу (з 0:00 до 6:00).
  4. Користувачам електродвигунів й насосних станцій краще вмикати їх через 20-30 хвилин після появи світла.
  5. Бізнес-клієнти мають відмовитись від зайвого зовнішнього освітлення фасадів й реклами.

Постачальник електроенергії радить слідкувати за графіком відключень, але попереджає, що той може змінюватись через аварії. При цьому в мережі Інтернет багато обурення. Мовляв, розклад від ДТЕК не працює, а розподіл відключень народжує соціальне напруження через диспропорціональність.

Як наслідок, містом поступово ширяться перекриття доріг, пік яких прийшовся на вчорашній вечір. Поки що мова йде скоріше про поодинокі випадки. Деякі з акцій швидко згортає поліція. Паралельно в соціальних мережах росте й незадоволення самим незадоволенням. Люди засуджують перекриття доріг, називають це соромом та нагадують опонентам, що в Україні йде жорстока війна.

Ну а ми нагадуємо про нашу ініціативу взаємодопомоги, яка краща та ефективніша за взаємні звинувачення. Заповнюйте гугл-форми та комунікуйте у зведеній таблиці для вирішення своїх й сусідських проблем. Згідно з останніми прогнозами ДТЕК, пік відключень триватиме до кінця цього тижня.

Поділитися