22 квітня 2021 р. 09:50

Більше 24 тисяч учнів одеських шкіл зареєстровані не в Одесі

Більше 24 тисяч учнів одеських шкіл зареєстровані не в Одесі

В школах Одеси навчаються 24 тисячі 350 учнів, що зареєстровані не в місті, 16,5 тисяч з них мешкають в Одеській області, а 8 тисяч 796 мешкають в дотичних до міста громадах. 

Про це повідомила директорка Департаменту освіти та науки Одеської міської ради Олена Буйневич на своїй сторінці у Facebook.  

За її словами, через це в школах та дитячих садках міста спостерігається значна переповненість.

«Щороку «зростаємо» на одну велику школу. Як ми розуміємо, цей «приріст» в основному за рахунок першокласників. Яких просто нікуди відвести мешканцям прилеглих територій», - зазначила вона.

При цьому Олена Буйневич спробувала перевірити схему, яку пропонують деякі рієлторські компанії, коли за гроші складаються фіктивні договори оренди квартири в Одесі задля того, що влаштувати дитину у міську школу. Директорка департаменту назвалася жителькою прилеглої Крижанівки, а їй пообіцяли укласти угоду за 1,5 тисячі гривень. 

«Я спробувала замовити договір оренди у кумедного дядечка Олександра. Мовляв, у 22 школу хочу, а живу у Крижанівці. Не проблема, каже.., 1500 і договір готовий. Тож одесити, на вашу квартиру можуть скласти договір оренди, а ви про це і не знаєте, і не знатимете», - зазначила вона. 

Її колега з Одеської обласної адміністрації Олександр Лончак оцінив нестачу місць в школах Одеси як «катастрофічну». 

«Йдеться про катастрофічний брак місць у школах та дитячих садках у місті Одеса та відсутність таких закладів у поблизу розташованих громадах», - зазначив він у Facebook. 

За словами директора облдепартаменту схожа ситуація спостерігається в області взагалі. Наразі учні 75 шкіл регіону навчаються у другу зміну, що заборонено санітарним регламентом, а наповнюваність класів подекуди сягає понад 30 учнів, що теж поза нормами чинних вимог. 

«Хочу зазначити, що скрізь і всюди ми порушуємо це питання з 2017 року. Але з кожним роком житлових комплексів стає дедалі більше, чисельність будинків зростає, й за рік-другий вже з'являється новий мікрорайон. Усе б нічого, та у цій гонитві за прибутками забудовники «забувають» зводити школи та дитсадки. Вони включають їх у план, щоб отримати дозвіл на будівництво, та насправді їх не будують. А потім на молоді сім'ї, чекає сюрприз: заселяючись у нову оселю, люди стикаються з тим, що ані садка, ані школи для їх дітей поблизу немає. Це, до прикладу, ЖК «7 небо», яке територіально належить селищу Авангард. Маємо черги у садочках, перезавантаженість закладів освіти Таїровської, Крижанівської, Чорноморської, Фонтанської, Усатівської, Нерубайської ТГ, а там повним ходом йде забудова. Що казати, ці громади навіть не можуть порахувати, скільки насправді мешкає дітей на їхніх територіях, бо більшість жителів по факту у них не прописані», - зазначив він. 

Взагалі за даними департаменту освіти та науки Одеської обласної адміністрації, з 90-х років кількість закладів загальної середньої освіти в області зменшується, як і кількість учнів. Якщо у 1995-96 роках в 944 школах регіону навчалися 354,8 тисяч дітей, то в 2019-20 роках шкіл було вже 803, а учнів 272 тисячі 100. Також на 4,1 тисячу стало менше вчителів. Якщо у 1995-96 роках їх працювало 28 тисяч 500, то у 2019-20 роках вже 24 тисячі 400.   

Нагадаємо, станом на понеділок 19 квітня батьки учнів 13 початкових класів одеських шкіл забажали переходу на дистанційне навчання, тож кількість таких класів сягнуло 343. 

Нагадаємо також, що минулого понеділка директорка департаменту повідомила, що кількість початкових класів в Одеських школах, які перейшли на дистанційне навчання за тиждень, зросла на 75 - з 199 до 274, причому лише 20 з них закрили через COVID-19.

29 березня директорка департаменту освіти та науки Одеської міської ради Олена Буйневич повідомила про 179 класів, закритих на дистанційне навчання. 

Поділитися