15 липня 2021 р. 19:28

Парламент дозволив громадам утворювати ліцеї незалежно від кількості населення

Парламент дозволив громадам утворювати ліцеї незалежно від кількості населення

Верховна Рада України в другому читанні ухвалила закон 4629-1 "Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення механізмів формування мережі ліцеїв для запровадження якісної профільної середньої освіти".

Закон підтримали  334 депутати серед яких: Артем Дмитрук, Олександр Горенюк, Степан Чернявский, Олександр Ткаченко, Олексій Леонов, Олег Колєв, Сергій Колебошин, Андрій Костін, Іван Шинкаренко, Юлія Діденко, Ігор Васильковський ("Слуга народу"), Микола Скорик ("Опозиційна платформа - За життя"), Олексій Гончаренко ("Європейська солідарність"), Антон Кіссе ("За майбутнє"). 

Анатолій Урбанський ("За майбутнє") не голосував.   

Новий закон "Про загальну середню освіту", ухвалений Радою у січні 2020 року, передбачає формування ефективної мережі ліцеїв, які повинні забезпечувати надання трирічної якісної профільної середньої освіти протягом 10-12 років навчання. Формування такої мережі ліцеїв в Україні планували здійснити до 2024 року в рамках реформи "Нова українська школа".

Разом із тим представляється необхідним продовжити перехідний період для трансформації мережі навчальних закладів, а також уточнити окремі положення, спрямовані на удосконалення правового регулювання функціонування ліцеїв.

Закон взагалі передбачає:

  • Будь-яка громада, яка здатна заснувати й утримувати ліцей та надавати якісні освітні послуги, – матиме таку можливість. У чинній редакції закону "Про повну загальну середню освіту" таке право є лише в областей та міст із населенням понад 50 тисяч осіб.
  • Функціонування не менше 3-х профілів і 2-х класів на паралелі в ліцеї, у гірській місцевості – не менше 1 класу (після першого читання законопроєкт передбачав не менше 4-х класів). Наповнюваність класу – не менше 25 учнів.
  • Дошкільні підрозділи не можуть бути структурними підрозділами ліцею. Садочки в гімназіях або в початкових школах мають бути в окремих будівлях або мати окремі виходи, щоби потоки дітей не перетиналися.

Нагадаємо, Верховна Рада України підтримала відставку Арсена Авакова з посади міністра внутрішніх справ, за яку проголосував 291 депутат.

Конституційний Суд України визнав таким, що відповідає Конституції України, закон України "Про забезпечення функціонування української мови як державної". 

Поділитися