07 вересня 2021 р. 19:14

Одеський підприємець виграв судову тяганину з мерією

Одеський підприємець виграв судову тяганину з мерією

Верховний Суд в складі колегії Касаційного адміністративного суду залишив у силі рішення двох перших інстанцій, задовольнили позов одеського громадського працівника і підприємця Олексія Булгару до мерії Одеси.

Глава організації «Дорожній контроль. Одеса» вимагав визнати незаконним і скасувати рішення виконкому Одеської міськради «Про затвердження схеми розміщення елементів вуличної торгівлі на території узбережжя міста Одеси з елементами благоустрою», прийняте 12 грудня 2018 року, повідомляє «Думська».

Олексій Булгару займався бізнесом на Ланжероні - йому належало кілька торгових точок, які успішно функціонували в 2016-2018 роках на підставі договорів про пайову участь в утриманні об'єктів благоустрою. У 2019 він, бажаючи продовжувати комерційну діяльність, направив в Приморську райадміністрацію заяву з проханням погодити йому розміщення цих об'єктів, але отримав відмову.

Чиновники послалися на згадане рішення міськвиконкому: мовляв, згідно зі схемою, в зазначених місцях лотків бути не повинно. Олексій Булгару порахував, що порушені його права, і звернувся до суду.

Служителі Феміди констатували, що спірним рішенням мерія фактично встановила режим користування певними земельними ділянками, що перебувають у комунальній власності. Між тим вирішення такого питання належить до виключних повноважень місцевих рад, а не їх виконавчих органів.

Крім того, на думку суддів, схема є регуляторним актом, для затвердження якого передбачена спеціальна процедура. Одеський муніципалітет, однак, цю вимогу закону проігнорував.

Також судді порахували, що відповідач порушив право позивача брати участь в процесі прийняття даного рішення.

Постанова Верховного Суду є остаточною і оскарженню не підлягає.

Нагадаємо, П'ятий апеляційний адміністративний суд залишив в силі грудневе рішення Одеського окружного адміністративного суду, який поновив на посаді колишнього начальника слідчого управління прокуратури Одеської області (нині це Одеська обласна прокуратура) Олега Корнілова, звільненого відповідно до Закону України «Про очищення влади».

Генеральний прокурор Ірина Венедиктова, на виконання постанови П’ятого апеляційного адміністративного суду, поновила Миколу Стоянова на посаді прокурора Одеської області. В червні Одеський окружний адміністративний суд визнав звільнення Стоянова протиправним та зобов’язав Офіс Генерального прокурора поновити його на службі у прокуратурі.

Також одеські судді зобов’язали проінформувати Мін’юст про скасування заборони Стоянову обіймати протягом 10 років певні посади, як цього передбачає закон про люстрацію, йдеться в ухвалі суду.

Поділитися