04 листопада 2021 р. 17:42

Голову Білгород-Дністровського міськрайонного суду відсторонили від здійснення правосуддя

Голову Білгород-Дністровського міськрайонного суду відсторонили від здійснення правосуддя

Вища рада правосуддя розглянула клопотання першого заступника Генерального прокурора Романа Говди про тимчасове відсторонення судді Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області Олександра Боярського від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності за шахрайство.

Як повідомили у пресслужбі ВРП, йдеться про заволодіння чужим майном шляхом обману чи зловживання довірою (шахрайство), вчинене за попередньою змовою групою осіб, яке надійшло до ради правосуддя 1 листопада 2021 року. 

Про підозру у вчиненні вказаного кримінального правопорушення судді було повідомлено 8 липня 2021 року.

Територіальним управлінням Державного бюро розслідування, розташованим у місті Києві, здійснюється досудове розслідування.

З метою проведення необхідних слідчих дій 7 жовтня 2021 року продовжено строк досудового розслідування до 8 січня 2022 року.

Згідно із частиною першою статті 63 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» тимчасове відсторонення судді від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності здійснюється Вищою радою правосуддя на строк не більше двох місяців на підставі вмотивованого клопотання Генерального прокурора.

Рішення про тимчасове відсторонення судді від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності ухвалюється Вищою радою правосуддя на підставі вмотивованого клопотання Генерального прокурора або його заступника.

Вища рада правосуддя не встановила обставин, які можуть свідчити, що вказане клопотання є формою незаконного впливу, тиску чи втручання у діяльність судді щодо здійснення правосуддя.

Положеннями Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та Кодексу суддівської етики передбачено, що авторитет судової влади має вселяти суспільству довіру до здійснення правосуддя.

Водночас наявність підозри судді у вчиненні кримінального правопорушення може поставити під сумнів його безсторонність під час здійснення правосуддя та, зважаючи на міжнародні принципи, стандарти поведінки судді і норми національного законодавства, зашкодити авторитету судової влади та довірі суспільства до неї.

Оскільки строк досудового розслідування у вказаному кримінальному провадженні продовжено, ВРП ухвалила задовольнити клопотання першого заступника Генерального прокурора Романа Говди та тимчасово, до 4 січня 2022 року, відсторонити суддю Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області Олександра Боярського від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності.   

Поділитися