14 червня 2021 р. 17:22

Біля Кілії з боку Румунії з'явилися два нових острови

Біля Кілії з боку Румунії  з'явилися два нових острови

Два нових острови, які утворилися у районі 76-78 кілометра кілійського гирла річки Дунай, виявили спеціалісти державної установи «Держгідрографія».  

На думку експертів, імовірна причина утворення - природні руслові процеси, що істотно впливають на формування рельєфу дна Дунаю. 

Острови розташовуються з боку Румунії по відношенню до навігаційного фарватеру р. Дунай. Оскільки на даній ділянці р. Дунай пролягає державний кордон між Україною та Румунією, про новоутворені ділянки суші повідомлена адміністрація Державної прикордонної служби України. Крім того, інформація надана для опрацювання у рамках роботи Змішаної українсько-румунської прикордонної комісії та врахування під час підготовки проектів документів демаркації державного кордону між Україною та Румунією.

Нові острови були виявлені після аналізу матеріалів гідрографічних робіт та спостережень на місцевості, виконаних Дунайською дільницею ЗНО ФДУ «Одеський район Держгідрографії», та даних дистанційного зондування землі (космічної зйомки) української ділянки Дунаю.

Крім того, за матеріалами гідрографічних зйомок виявлені такі навігаційні небезпеки: у районі 51 милі р. Дунай – обмілина з глибинами над нею від 2 до 0,8 м, у районі 83 км Кілійського гирла р. Дунай – осередок з глибинами над ним від 2 до 0,2 м.  Інформація про це буде доведена до судноводіїв через Прибережні попередження, а ФДУ «Укрморкартографія» підготує відповідну коректуру до річкової навігаційної карти.

Нагадаємо, Державна екологічна інспекція з початку року оштрафувала на 13 мільйонів гривень громади і підприємства області за незаконні звалища.

Співробітники Державної екологічної інспекції оштрафували Вилківську міську об'єднану територіальну громаду на 1 мільйон гривень за сміттєзвалище.

У грудні минулого року Державна екологічна інспекція в Одеській області подала до суду адміністративний позов про застосування заходів реагування у вигляді тимчасової заборони збирання, зберігання та захоронення відходів на місці відходів міста Вилкове. 

Раніше Держекоінспекція розрахувала збитки та пред’явила претензію на суму 1 мільйон 153 тисячі гривень КП «Вилківський міськводоканал», діяльність якого призвела до забруднення хімікатами ділянки, розміром 20 тисяч квадратних кілометрів.

Поділитися