09 листопада 2021 р. 21:19

Архітектори представили нову концепцію мосту через Дністровський лиман

Архітектори представили нову концепцію мосту через Дністровський лиман

Нову концепцію автомобільного мосту через Дністровський лиман днями передав до Міністерства інфраструктури України автор передпроєктного концепту голова Асоціації архітекторів Одеси Володимир Халін.

Ініціаторами виступили міська влада Білгроду-Дністровського та керівництво тамтешнього порту, який у такий спосіб намагається підняти свою інвестиційну привабливість напередодні запланованої приватизації, повідомила "Думська".

.Новий варіант, як запевнили автори проєкту, є найбільш економічним із можливих, оскільки враховує як судноплавну, так і сухопутну логістику в рамках «мультимодального коридору Одеса-Рені».

«Міст пройде у найвужчому місці лиману. Його довжина становитиме лише 4 тисячі 295 метрів. Але що ще важливіше, ми запропонували розташувати його вище за існуючий порт, щоб не перегороджувати акваторію. Це значно здешевлює будівництво, тому що не доведеться будувати великих прольотів, необхідних для судноплавства», — розповів Володимир Халін.

За словами Халіна, за приклад було взято відомий естакадний Ересунський міст, який зв'язує Данію та Швецію.

«Будівництво одного погонного кілометра естакадного мосту коштує в середньому від 20 до 30 млн. доларів. Це в п'ять-шість разів дешевше за прогонові арочні або вантові мости. У моєму проекті немає потреби виходу на територію, зайняту підприємствами чи житловими будинками. Там найближчим часом буде збудовано новий залізничний переїзд, і можна буде безпосередньо зв'язатися з майбутньою дорогою в об'їзд Білгорода-Дністровського», — зазначив фахівець.

Пропускна спроможність мосту становитиме 40 тисяч автомобілів на добу, а відстань від стародавнього Аккермана до обласного центру скоротиться на 36 км. Середня висота мосту становитиме 12,5 метрів, судноплавний прогін буде заввишки 15 і завширшки 100 метрів. На південь від мосту планується будівництво яхт-клубу.

Крім того, автор концепції пропонує пустити мостом високовольтну лінію для Бессарабії, яку зараз планують монтувати на опорах по території Нижньодністровського природного парку.

Нагадаємо, Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь звернувся до керівників низки органів місцевого самоврядування щодо необхідності привести у відповідність до правопису, стандартів державної мови та вимог статті 41 Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної" назви населених пунктів.

Портопункт «Бугаз» Білгород-Дністровського морського порту повернутий у державну власність та відновить перевалку вантажів.

Сергіївська селищна рада оголосила тендер для обрання підрядника, якому заплатять за поточний середній ремонт мосту через Будацький лиман в смт Сергіївка Білгород-Дністровського району Одеської області. 

Поділитися