19 вересня 2020 р. 09:33

Рада з питань телебачення перевірить «Newsone» через те, що в його ефірі назвали одеського активіста «вбивцею»

Рада з питань телебачення перевірить «Newsone» через те, що в його ефірі назвали одеського активіста «вбивцею»

Національна рада України з питань телебачення та радіомовлення призначила позапланову перевірку телеканалу «Newsone» через висловлювання ведучих передачі «Протистояння», що на думку експертів ради мають ознаки порушення презумпції невинуватості підозрюваного, а також нехтування законодавчими нормами щодо поширення об’єктивної інформації.  

Про це повідомили у пресслужбі Нацради. 

Передача транслювалася у прямому ефірі 28 серпня у часовому проміжку з 19.01 до 19.59 і з повторами 29 серпня і 30 серпня. У ній ішлося про факт скоєння фізичною особою Сергієм Стерненком кримінального злочину, причому зазначену особу було названо «вбивцею».

«Оскільки станом на 28 – 30 серпня не було встановлено обвинувального вироку суду, який би набрав законної сили, подібні твердження є ознакою порушення засад презумпції невинуватості і забезпечення доведеності вини, а також ознакою порушення ліцензіатом вимог пунктів а), в) і з) частини першої статті 59 Закону України «Про телебачення і радіомовлення». Телерадіоорганізація зобов’язана дотримуватися законодавства України і вимог ліцензії; поширювати об’єктивну інформацію; не поширювати матеріали, які порушують презумпцію невинуватості підозрюваного, обвинуваченого або упереджують рішення суду», - зазначається в повідомленні.

Між тим 18 вересня активіст проігнорував судове засідання у Приморському суді за справою про цей напад. 

Нагадаємо, Приморський суд зобов‘язав поліцію відкрити кримінальне провадження щодо спроби нападу на активіста Сергія Стерненко, що стався під час нещодавнього засідання біля будівлі суду. 

Верховний суд України відмовив Сергію Стерненку у задоволенні клопотання щодо повернення його справи на розгляд у Київ.

Раніше суд задовольнив клопотання про відвід суддів Приморського суду Одеси зі сторони захисту Сергія Стерненка, адвокати якого наполягали на упередженості суддів через порушення процедури авторозподілу колегії.

Перше в Приморському суді засідання у справі активіста Сергія Стерненко, підозрюваного у вбивстві, відбулося 31 серпня та завершилося оголошенням перерви до наступного ранку.

25 серпня активіст Сергій Стерненко отримав відмову Верховного суду України у задоволенні клопотання про зміну підсудності.

На одеського активіста напали 24 травня 2018. Один з нападників отримав тоді смертельний удар ножем в область живота, а Сергій Стерненко потрапив до лікарні. Він вважає напад помстою з боку влади Одеси за його активну громадянську позицію

Поділитися