27 грудня 2020 р. 11:09

Партнери Одеського КВУ очолили Глобальну мережу національних спостерігачів за виборами

Партнери Одеського КВУ очолили Глобальну мережу національних спостерігачів за виборами

Голова правління, координаторка політичних програм Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська обрана Головою правління Глобальної мережі національних спостерігачів за виборами (GNDEM).

Відповідне рішення 18 грудня одноголосно прийнято Координаційним комітетом GNDEM.

В минулий строк Ольга Айвазовська була головою комітету з найкращих практик GNDEM. Вона також є співголовою спеціальної Спільної робочої групи з питань співробітництва між громадянами та міжнародними спостерігачами за виборами, яка була створена в 2020 році між GNDEM та Координаційним комітетом Декларації принципів міжнародного спостереження за виборами (DoP) за участю Фундації Відкрите cуспільство.

Глобальна мережа національних спостерігачів за виборами наразі складається з 251 організації-члена у 89 країнах та 9 регіональних членів мережі у Африці, Азії, Європі, Латинській Америці і Карибському басейні та на Близькому Сході і Північній Африці. Організації формують цю глобальну мережу в напрямку діяльності з непартійного громадського моніторингу виборів з метою забезпечення чесного виборчого процесу, підвищення підзвітності урядів та політичних партій, зниження потенціалу насильства з політичних мотивів і укріплення права громадян на участь в управлінні державою.

Організації-члени мережі визнають, що права нероздільні з обов’язками, і позапартійний громадський моніторинг виборів передбачає моральні зобов’язання перед суспільством, включаючи потенційних кандидатів, що балотуються, керівництво виборчих комісій та всіх, хто причетний до організації і проведення справді демократичних виборів.

Ці моральні зобов’язання включають дотримання найвищих критеріїв об’єктивності та точності, використання методик, заснованих на передовому міжнародному досвіді з урахуванням особливостей цієї країни, співпрацю з усіма сторонами виборчого процесу, і в той же час, невтручання у хід виборів та відмова від будь-яких спроб перешкодити їм. Підхід до прав, обов'язків і моральних зобов'язань громадських спостерігачів за виборами втілюють такі документи: Декларація глобальних принципів непартійного спостереження за виборами і моніторингу громадськими організаціями та Кодекс поведінки непартійних громадських спостерігачів за виборами.

Зазначимо, що ОПОРА вже кілька виборчих компаній постійно співпрацює з Одеською обласною організацією "Комітету виборців України". 

Наприклад, за результатами спостереження, ОПОРА під час другого туру виборів Одеського міського голови констатувала, що порушення, які фіксувались в день голосування, загалом були співмірними з порушеннями, які фіксували спостерігачі під час організації голосування 25 жовтня.

 

Поділитися