14 липня 2020 р. 16:59

Орендар заборгував: прокуратура вимагає повернути державі пам'ятку культурної спадщини

Орендар заборгував: прокуратура вимагає повернути державі пам'ятку культурної спадщини

Прокуратура Одещини звернулась до Господарського суду Одеської області з позовом, в якому вимагає розірвати охоронний договір на орендне користування пам’яткою культурної спадщини, стягнути заборгованість з орендної плати та повернути державі нежитлові приміщення площею 1 тисяча 800 квадратних метрів вартістю майже 63 мільйони гривень.

Про це повідомили у пресслужбі прокуратури.

З’ясовано, що згідно з охоронним договором та актом приймання-передачі пам'ятки містобудування та архітектури в орендне користування підприємству передані нежитлові приміщення в будівлі-пам'ятці на розі вулиць Пушкінської та Буніна.

Зазначимо, що на розі Пушкінської та Бунина знаходяться чотири пам'ятки архітектури, дві - це філармонія та готель «Брістоль». 

За даними держреєстру, засновником ТОВ «Брістоль-Красная» є ТОВ «Фіорандо-Інвест». При цьому серед засновників ТОВ «Фіорандо-Інвест» - ТОВ «Л.А.Р.К.», засновником якого в свою чергу є ТОВ «Вертекс Юнайтед». Засновники ж ТОВ «Вертекс Юнайтед» - Борис Кауфман і кіпрська «Уайарес Ентерпрайсіз ЛТД».

Позовні вимоги мотивовано тим, що підприємством порушені договірні зобов’язання щодо сплати коштів за користування нежитловими приміщеннями у зазначеній пам'ятці. Внаслідок таких порушень підприємство заборгувало державі понад 2,8 мільйони гривень орендної плати.

Це, за думкою прокуратури, завдає шкоди економічним інтересам держави та позбавляє права на ефективне використання об’єктів культурної спадщини.

Раніше прокуратура звернулась до Господарського суду Одеської області з позовом, в якому вимагає скасувати державний акт на право постійного користування землею та повернути державі земельну ділянку площею 560 гектарів вартістю майже 500 мільйонів гривень. 

В червні прокуратура також звернулась до Господарського суду Одеської області з позовом про стягнення понад 15 мільйонів гривень заборгованості з орендної плати за користування державним майном. 

Поділитися