15 червня 2020 р. 15:21

Необґрунтоване завищення окладів: аудитори знайшли порушення у діяльності житлового КП «Таїрове»

Необґрунтоване завищення окладів: аудитори знайшли порушення у діяльності житлового КП «Таїрове»

Працівники Південного офісу Держаудитслужби завершили позапланову ревізію у комунальному підприємстві «ЖКП «Таїрове» за період з січня 2018 року по квітень 2020 року.

Про це повідомили у пресслужбі офісу.

З охоплених контролем 37 млн грн аудитори виявили фінансових порушень, що призвели до реальних втрат підприємства, на суму 8,3 млн грн.

Більша частина з цієї суми – майже 7 млн грн – зайві нарахування заробітної плати як працівникам, так і керівництву підприємства. Так, зайвих 4,8 млн грн (разом з ЄСВ) отримали працівники КП через необґрунтоване завищення посадових окладів, а внаслідок цього на надмірні оклади було нараховано та виплачено ще 758 тис. грн наднормово щомісячних премій, і це при відсутності чистого прибутку КП. У той же час колишній директор КП нарахував собі премії та матеріальної допомоги на 109 тис. грн.

Також безпідставно працівники отримували щорічні премії, які не передбачені положенням про преміювання (на 712 тис. грн разом з ЄСВ); необґрунтовано нараховувалась матеріальна допомога, заохочення до ювілейних дат, встановлювались надбавки за шкідливі умови праці, що разом з нарахуваннями становило 548 тис. грн. Окрім цього, на платіжних дорученнях на суму 1 млн грн виявився електронний підпис директора КП, якого на той час було вже звільнено.

Не все гаразд і з використанням та збереженням основних засобів та товарно-матеріальних цінностей підприємства. Зокрема, у касі КП виявилась відсутність талонів на бензин на 301 тис. грн, а під час інвентаризації – нестача основних засобів на 148 тис. грн. Відсутні підтверджуючі документи на списання паливно-мастильних матеріалів на 143 тис. грн та товарно-матеріальних цінностей – на 351 тис. грн.

Посадових осіб підприємства за результатами ревізії притягнуто до адміністративної відповідальності, матеріали готуються до передачі у правоохоронні органи.

Нагадаємо, працівники Південного офісу Держаудитслужби під час позапланової ревізії комунального підприємства «Наше село» Маяківської сільської ради виявили фінансові порушення, що призвели до втрат на загальну суму 2,8 мільйони гривень. 

Нагадаємо також, що аудитори впродовж чотирьох місяців 2020 року провели моніторинг 151 процедури закупівель загальним обсягом понад 1,84 млрд грн. Як повідомили у пресслужбі офісу, майже за всіма проведеними моніторингами (у 97 % випадків, 147 процедур закупівель) виявлено порушення законодавства на загальну суму 1,82 млрд грн. 

Поділитися