04 квітня 2020 р. 18:33

На Одещині українців, які прибули з-за кордону, поселили на обсервацію у негідні умови

На Одещині українців, які прибули з-за кордону, поселили на обсервацію у негідні умови

Вчора, 3 квітня, з-за кордону прибула група українців, яку на обсервацію заселили у корпус на території будинку милосердя, що у селі Лиман Лиманської ОТГ.

У соцмережах через поселення українців розгорівся скандал. Помічниця народного депутата Ірина Гриб на своїй сторінці у Facebook опублікувала світлини з приміщення, у яке заселили людей. 

«Немає тепла, води та антисанітарія. Люди були впевнені, що їдуть у готель «Октябрьская» на Канатній, а опинилися у селі Лиман Татарбунарського району», - написала вона. 

Фото: Ірина Гриб/Facebook

Пізніше вона написала, що їздила до села Лиман, де живуть українці на обсервації. «Всі, хто каже, що там нормально – запрошую вас там пожити. Дуже холодно, брудно та грибок. Для тих, хто каже, що люди там п’яні, заявляю: це – не правда. Немає навіть елементарного мила. А у деяких будинках навіть санвузла. Я вже мовчу про засоби захисту», - пише Ірина Гриб.


Ситуацію прокоментував голова Лиманської ОТГ Василь Резніченко

«Хочу прояснити кілька важливих моментів, стосовно поселення на обсервацію 17 громадян, які повернулися з-за кордону.

Про це рішення ми усі дізнались раптово. Мені особисто повідомили о 12:30, коли люди вже були на пів дорозі до нас. У терміновому порядку, на прохання голови Татарбунарської районної державної адміністрації, допоміг з організацією і облаштуванням місця перебування, - у корпус завезли бойлер, пральну машину, морозильну камеру, гідрофор, посуд, - зробили все можливе, що було в наших силах. Ми усі, як і ви, схвильовані, але розуміємо, наскільки важка і складна епідеміологічна ситуація в країні і в нашому регіоні зокрема. Тому сприймаємо розпорядження Одеської ОДА Максим Куций як важливе і необхідне», - написав він на своїй сторінці у Facebook та наголосив, що рішення щодо визначення місця обсервації місцева влада не приймає.

За словами Василя Резниченка, Будинок милосердя, у який заселили українців на обсервацію, розташований на відстані від населених пунктів, між Лиманом і Приморським. «Тим більше, як запевнила медслужба Татарбунарского ЦПМСД (Світлана Стогній), серед прибулих на обсервацію хворих не виявлено. Щодня за ними слідкуватиме кваліфікований медперсонал, одночасно ведеться нагляд з боку правоохоронців за дотриманням правил ізоляції. Також обіцяють максимально обмежити контакти з літніми людьми з Будинку милосердя, які перебувають в сусідньому корпусі. Літніх людей і громадян з обсервації обслуговуватиме різний техперсонал», - пояснив він.

У пресслужбі Одеської ОДА заявили, що у готель людей з-за кордону не мали права заселяти, бо він розташований у центрі міста і там живуть інші люди, які не мають контактувати з тими, що повернулися з іноземних держав.

«Це безкоштовна зона обсервації для громадян України. Зрозуміло, що це не приватний готель, але там є всі необхідні умови. Людей супроводжують медики та представники Нацполіції», - заявив прессекретар Одеської ОДА Денис Соколов.
«Вони всі мають пройти обов’язкову обсервацію, тому що вони, по суті, потенційні носії інфекції. Чим більше таких «потенційних» набити в одне місце, тим вище ризик, що ця база стане новою "Даймонд Принцес"», - відповіли у пресслужбі на питання щодо поселення людей. Також в ОДА наголосили, що це місце розташоване осторонь від населених пунктів.  

Нагадаємо, раніше на Одещину з-за кордону прибула група з 14 українців та одного іноземця, який має посвідку на постійне проживання в Україні. Всих цих людей заселили на базу відпочинку у Южному.

Детальніше про ситуацію з карантином та коронавірусом у регіоні у нашій стрічці.

Також слідкуйте за перебігом подій щодо коронавірусуу нашій хроніці, яка постійно оновлюється.

Поділитися