19 червня 2020 р. 17:18

Антимонопольники вважають, що аптекарська мережа вводить в оману споживачів

Антимонопольники вважають, що аптекарська мережа вводить в оману споживачів

Південне міжобласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України вважає, що написи: «Цены от склада», «Лекарства от склада» у рекламних блоках на фасадах мережі аптек можуть вводити в оману споживачів.

Про це повідомили у пресслужбі АМКУ. 

На думку антимонопольників, такі написи можуть сприйматися покупцями, як інформування про реалізацію аптечним закладом лікарських засобів, як аптечний склад по оптовим цінам та стимулювати їх купувати ліки саме в цьому аптечному закладі. Також це може призвести до введення в оману споживачів шляхом створення у них хибного уявлення про рівень цін на лікарські засоби та вироби медичного призначення в аптеці, порівняно із цінами на аналогічні товари в аптечних закладах конкурентів.

Тому, вважають в АМКУ, такі дії мережі аптек можуть надавати їй перевагу перед іншими суб’єктами господарювання на ринку реалізації лікарських засобів.

Відповідно до інформації на сайті Державної Служби України з лікарських засобів, суб’єкт господарювання в аптечних закладах здійснює роздрібну реалізацію фармацевтичних товарів на підставі ліцензії, таким чином, не є аптечним складом.

Антимонопольники зазначили, що розміщення таких вивісок на фасадах аптек містить ознаки порушення законодавства про захист від недобросовісної конкуренції, передбаченого статтею 151 Закону України «Про захист від недобросовісної конкуренції». Йдеться про поширення інформації, що вводить в оману невизначене коло осіб стосовно рівня цін у закладі. А це, кажутьв  АМКУ, може вплинути на наміри споживачів щодо придбання лікарських засобів.

Адміністративна колегія відділення рекомендувала власникам аптеки прибрати написи. 

Нагадаємо, Одеське обласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України АМКУ заявило про виявлені ознаки порушень законодавства про захист економічної конкуренції з боку Кодимської районної державної адміністрації Одеської області. 

Нагадаємо також, що Одеське обласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України рекомендувало Комунальному некомерційному підприємству «Миколаївська центральна районна лікарня» зробити розрахунок економічно-обгрунтованої вартості платних медичних послуг з проведення медичних оглядів, що є обов'язковими для певної категорії споживачів та подати його на затвердження Миколаївській районній раді. 

Поділитися