15 вересня 2020 р. 14:28

Ані вільні, ані чесні: Верховна Рада України не визнає результати виборів в Білорусі

Ані вільні, ані чесні: Верховна Рада України не визнає результати виборів в Білорусі

Українські парламентарі під час засідання 15 вересня затвердили постанову про Заяву Верховної Ради України щодо ситуації в Республіці Білорусь, в якій йдеться про те, що президентські вибори в Білорусі не були ані вільними, ані чесними. 

Про це повідомили у пресслужбі парламенту. 

Заяву підтримали 228 обранців, серед яких також нардепи-одесити: Олександр ТкаченкоОлексій Леонов («Слуга народу») та Олексій Гончаренко («Європейська солідарність»).

Ігор Васильковський, Олександр Горенюк, Артем Дмитрук, Сергій Колебошин, Степан Чернявський («Слуга народу») були відсутні, а їхній однопартієць Олег Колєв утримався. 

Тетяна Плачкова («Опозиційна платформа - За життя») висловилася проти.

Антон Кіссе та Анатолій Урбанський (депутатська группа «Партія «За майбутнє») не голосували.

Обрані за списками Микола Скорик («Опозиційна платформа - За життя») - проти, Андрій Костін  («Слуга народу») не голосував, Іван Шинкаренко  («Слуга народу») підтримав заяву, Юлія Діденко («Слуга народу») була відсутня.

Згідно заяви, українській парламент вважає, що вибори пройшли в умовах цілковитої відсутності змагальності між кандидатами, вільних ЗМІ, а також авторитетних спостерігачів від міжнародних організацій, таких як ОБСЄ, Рада Європи.

«Вибори президента Білорусі пройшли з істотними порушеннями, численними відмовами в реєстрації кандидатів, непрозорим підрахунком голосів виборців. Ми вважаємо неприпустимим залякування опонентів, їх ув’язнення, створення перешкод незалежним національним спостерігачам на виборчих дільницях, порушення права виборців на вільне волевиявлення, а також цілковитий контроль влади над Центральною виборчою комісією Білорусі.

Усе це дає підстави вважати, що офіційно оприлюднені результати виборів Президента РБ не відображають реального волевиявлення білоруських громадян.

Ми засуджуємо застосування надмірної сили й жорстокості з боку правоохоронних органів Білорусі.

Ми приєднуємося до оцінок Європейського Союзу щодо недемократичного характеру президентських виборів у Білорусі та підтримуємо запровадження санкцій стосовно відповідальних за фальсифікації результатів виборів і застосування насильства проти протестувальників.

Верховна Рада України вимагає звільнення всіх без винятку затриманих і сподівається, що офіційна влада Білорусі не допустить подальшої ескалації й напруги в білоруському суспільстві, переслідувань як за політичними мотивами своїх опонентів, так і громадян Білорусі, які вийшли на вулиці міст показати свою незгоду з діями офіційної влади та мають власну альтернативну думку», - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, 9 серпня відбулося голосування за кандидатури на посаду президента Білорусі, яке відбувалося у звичайній для цієї країни атмосфері дискримінації опозиції. 

Як і раніше недопущення до участі та арешти популярних опозиційних кандидатів, фактична заборона проводити соціологічні дослідження передвиборчих рейтингів, а також суттєві розбіжності між попередніми офіційними результатами та паралельним підрахунком опозиції спричинили суспільний резонанс і масові протести. 

У виборах 9 серпня брало участь 5 кандидатів (О. Лукашенко, С. Тихановська, А. Канопацька, А. Дмитрієв та С. Черечень). ЦВК відмовила в реєстрації Віктору Бабарико, Валерію Цепкало, Юрію Ганцевичу, Володимиру Непомнящих, Ользі Ковальковій та Миколі Козлову, також було зменшено кількість спостерігачів, допущених до виборів. При цьому більшість зареєстрованих спостерігачів були представниками Лукашенка. ПАРЄ, ОБСЄ і Парламентська асамблея ОБСЄ не направляли спостерігачів на вибори. 

Першим із перемогою на виборах Олександра Лукашенка привітав голова Китайської Народної Республіки Сі Цзіньпін. Слідом за ним вітання для Лукашенка надійшло і від президента РФ Володимира Путіна. Президент Казахстану Токаєв Касим-Жомарт Кемельович теж одним із перших привітав Лукашенка.

Натомість прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький виступив з ініціативою провести надзвичайний саміт Євросоюзу у зв'язку з протестами в Білорусі після виборів президента. У Європейському Союзі засудили дії білоруських силовиків щодо протестувальників.

Президент України Володимир Зеленський закликав до діалогу і терпіння. 

Президент Литви представив план виведення Білорусі із кризи, який передбачає три кроки. Перший крок — припинити застосування сили проти своїх громадян і загострення ситуації. Другий — звільнити всі ті тисячі громадян, які кинуті у тюрми. Третій — має початися діалог між владою та людьми, для цього потрібно створити Національну раду у складі представників уряду та громадянського суспільства. Посередниками у переговорах готові бути президенти Польщі та Латвії. 

Прем'єр-міністр Чехії Андрей Бабіш заявив про необхідність проведення повторних виборів у Білорусі і допуску іноземних спостерігачів. В іншому випадку прем'єр пригрозив Мінську санкціями.

Зазначимо, що наразі протести в Мінську продовжуються, незважаючи на жорсткі дії правоохоронців.  

Поділитися