22 січня 2018 р. 08:06

Наскільки прозорий одеський бюджетний процес-2018?

Наскільки прозорий одеський бюджетний процес-2018?

Бюджетний процес на 2018 рік можна вважати завершеним. Та насправді він не припиняється ніколи

Нелегко знайти сесію міської ради, на якій би не вносилися зміни у бюджет. Та все ж фінансова епопея власне з самим прийняттям добігла кінця. І Громадське Партнерство «За прозорі місцеві бюджети» вже встигло проаналізувати ці процеси, зробити висновки і навіть скласти рейтинг найпрозоріших у цьому плані міст.

За результатами моніторингу процесу прийняття місцевих бюджетів на 2018 рік в 27 містах України, включаючи усі обласні центри та м. Київ, складений загальний рейтинг прозорості бюджетного процесу у містах. Одеса в ньому посідає почесне третє місце з результатом 17 балів із можливих 20-ти, тобто має середній рівень прозорості, участі та дотримання вимог законодавства у формуванні бюджету міста на 2018 рік.

Одеська міська рада дотрималась більшості критеріїв, за якими власне й оцінювалась прозорість бюджетного процесу. Перш за все, було анонсовано засідання депутатської комісії, на якому обговорювався проект рішення про місцевий бюджет. Крім того, сесія, на якій було прийнято рішення про затвердження бюджету на 2018 рік, відбулась вчасно (за законом усі мали встигнути до 25 грудня).

Також до плюсів можна додати вчасне оприлюднення проекту рішення і наявність відеозапису пленарного засідання сесії на офіційному сайті.

Із недоліків, що були помічені в цьогорічному одеському бюджетному процесі, можна виділити відсутність консультацій з громадськістю щодо проекту рішення про бюджет та не оприлюднений звіт про враховані та невраховані пропозиції громадян до проекту рішення про бюджет.

Показово, що можливість вільної участі громадян у сесії місцевої ради є у 23 містах, що були охоплені моніторингом. І лише у трьох містах і з моніторингу (Одесі, а також Дніпрі та Харкові) відсутня можливість безперешкодного доступу громадян до участі у пленарних засіданнях.
 

Поділитися