29 вересня 2022 р. 12:21

Одеський виконком погодився зі списанням системи посадки аеропорту

Фото: Одеська міська рада

(Фото: Одеська міська рада)

Виконавчий комітет Одеської міської ради узгодив внесення на розгляд Одеській міській раді проєкту рішення "Про надання згоди на списання з балансу Комунального підприємства «Міжнародний аеропорт Одеса» основних засобів". 

Як зазначається у переліку засобів, загалом підприємство списує різноманітне устаткування.

У переліку 183 пункти, серед списуваного обладнання - ноутбуків, шаф, тощо присутня Система посадки СП-80, яка обслуговувала злітну смугу.

Як зазначається в проєкті, у зв’язку з реконструкцією, будівництвом аеродромного комплексу та побудовою нової злітньої смуги у рамках реалізації соціально-інфраструктурного проєкту "Реконструкція, будівництво аеродромного комплексу комунального підприємства «Міжнародний аеропорт Одеса»" система посадки СП-80 опинилась у бічній смузі безпеки та критичній зоні радіонавігаційного обладнання нової злітної смуги, що не відповідає безпеці польотів. Подальша експлуатація неможлива.

Директорка комунального підприємства Ольга Макогонюк повідомила, що після реконструкції аеропорту та будівництва нової смуги була придбана та працює із початком роботи смуги нова система посадки. 

Щодо старої, то відремонтувати и модернізувати її можливості немає, бо створена вона була ще за часів СРСР.  

У грудні 2021 року Аеропорт "Одеса" отримав сертифікацію тієї категорії, що дозволяє приймати рейси за несприятливих погодних умов.

Втім, наразі через повномасштабне вторгнення аеропорт рейси не приймає. До того ж у квітні повідомлялося, що внаслідок ракетної атаки по Одещині пошкоджено злітну смугу Одеського аеропорту.

Нова злітно-посадкова смуга аеропорту прийняла перший літак у липні 2021 року. 

У травні того ж року Державна авіаційна служба України затвердила пакет документів, що дозволили експлуатацію нової злітно-посадкової смуги Одеського аеропорту.

У грудні 2020 року Міжнародний аеропорт «Одеса» отримав сертифікат будівельної готовності для нової злітно-посадкової смуги.

У травні того ж року Міністерство інфраструктури виділило ще 600 мільйонів гривень на завершення будівництва злітно-посадкової смуги «Міжнародний аеропорт «Одеса».

А перед тим Міністерство інфраструктури затвердило виділення 1 мільярда 100 мільйонів гривень в 2019 році на реконструкцію аеродромного комплексу комунального підприємства «Міжнародний аеропорт «Одеса», в тому числі на будівництво нової штучної злітно-посадкової смуги і комплексу руліжних доріжок.

Поділитися