27 липня 2021 р. 19:29

Аеропорт, поділ парку “Азербайджан” та звалище: за що завтра голосуватимуть депутати Одеської міської ради (оновлено)

Аеропорт, поділ парку “Азербайджан” та звалище: за що завтра голосуватимуть депутати Одеської міської ради (оновлено)

На пленарному засіданні VIІІ сесії Одеської міської ради VIII скликання мають розглянути близько сотні проєктів рішень. Зазначимо, що значна частина проєктів рішень з’явилась на офіційному сайті після 14 липня. Таким чином наявне грубе порушення вимоги пункту 3 статті 15  Закону України "Про доступ до публічної інформації": "Проєкти нормативно-правових актів, рішень органів місцевого самоврядування, розроблені відповідними розпорядниками, оприлюднюються ними не пізніш як за 10 робочих днів до дати їх розгляду з метою прийняття". А поточні проєкти взагалі масово публікувалися лише сьогодні.

ІзбірКом проаналізував проєкти рішень і пропонує 7 найцікавіших. Більшість пов’язана з відведенням землі.

1. Питання відведення землі під аеропортом набуло розголосу через заяви народного депутата України Олексія Леонова і депутатки міськради Жанни Мандриченко. На сайті міської ради є відповідний проєкт рішення  про передачу в оренду державному підприємству «Дирекція з будівництва міжнародного аеропорту «Одеса» у постійне користування земельної ділянки площею 41,8517 га для реконструкції, будівництва аеродромного комплексу комунального підприємства «Міжнародний аеропорт Одеса». Нагадаємо, нардеп назвав таке рішення спробою вкрасти землю в одеситів. 

2. Жанна Мандриченко розкритикувала і проєкт рішення щодо парку "Азербайджан": "Фонтанська дорога, 6/8, земельна ділянка площею більше 3 гектарів, із них під багатоповерхівку відводиться більше 1 гектара. Це – густонаселений район міста, орієнтовно – 5 станція Великого Фонтану. Як це виглядає? Планується типу парку «Азербайджан» - під таким соусом подається ця забудова містянам. Але по факту, під парк піде частина територію, а частина – під забудову житлового комплексу".

Отже, пропонується рішення щодо поділу ділянки площею 3,0432 га, кадастровий номер 5110137300:51:009:0019 (категорія земель – землі житлової та громадської забудови), за адресою: м. Одеса, Фонтанська дорога на частини:

  • земельна ділянка (кадастровий номер – 5110137300:51:009:0024), площею 1,9684 га;
  • земельна ділянка (кадастровий номер – 5110137300:51:009:0026), площею 0,0596 га;
  • земельна ділянка (кадастровий номер – 5110137300:51:009:0027), площею 0,0158 га;
  • земельна ділянка (кадастровий номер – 5110137300:51:009:0025), площею 0,9994 га;

Також змінюється цільове призначення земельної ділянки (кадастровий номер 5110137300:51:009:0024) площею 1,9684 га з будівництва на благоустрій та утримання парку «Азербайджан».

Слід зазначити, що ще 23.07.2018 року управління архітектури та містобудування Одеської міської ради видало містобудівні умови та обмеження для проєктування об’єкта будівництва на Фонтанській дорозі, 6 для ТОВ "ХАНБЕР". Однак кадастрові номери ділянок відрізняються.

Ще 10 років тому почалися обговорення щодо створення парку "Азербайджан" коштом компанії SOCAR. Однак та відмовилась від таких планів, коли з’ясувалося, що частина території майбутнього парку приватизована.


3. Для будівництва багатоквартирного будинку відводиться ділянка землі 0,1150 га у центрі міста - на вул. Гімназичній, 13. Будувати планує обслуговуючий кооператив «ГІМНАЗИСТ», зареєстрований за тією ж адресою 9 квітня поточного року. Інформацію про засновників дає сайт Міністерства юстиції:

  • Лашкевич Елеонора Феліксівна, Країна громадянства: Україна, Місцезнаходження: Україна, 65012, Одеська обл., місто Одеса, вул. Гімназична.
  • Тоніца Єлизавета Петрівна, Країна громадянства: Україна, Місцезнаходження: Україна, 65078, Одеська обл., місто Одеса, вул. Академіка Філатова.
  • Михайлюченко Микола Іванович, Країна громадянства: Україна, Місцезнаходження: Україна, 65088, Одеська обл., місто Одеса, пров. В. Кандинського.
  • Маліновський Руслан Григорович, Країна громадянства: Україна, Місцезнаходження: Україна, 67667, Одеська обл., Біляївський р-н, селище Радісне, вул. Вишнева.

Кооператив, якому міська рада планує відвести землю під будівництво житлового будинку, наразі є неприбутковою організацією, і жоден з членів кооперативу не підпадає під визначення кінцевого бенефіціарного власника.  

4. Цікавими виглядають рішення щодо провулку Гагарінського. До речі, хоч цей топонім фігурує на сайті міської ради з уточненням "Приморський район", на мапі міста знайти його нелегко. Є провулок Гагаріна, але він в іншому районі. Тож адреси з проєктів рішень відповідають об’єктам, розташованим на Гагарінському плато.

Отже, Борис Музалев (засновник компанії «Таврія-В») очікує на передачу в оренду на 20 років присадибної ділянки за адресою: пров. Гагарінський, 31. Цільове призначення - для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка). Зовсім поруч, у тому же провулку, але за №31К, є земля, яку бажає викупити Юрій Кучеревський. Проєкт рішення містить згоду міської ради на експертну грошову оцінку земельної ділянки площею 0,0673 га.

Нагадаємо, навколо забудови та розвитку Гагарінського плато відбулося вже багато скандалів. 

5. Території поблизу вулиці Дача Ковалевського також є дуже привабливими для забудовників, тому що розташовані біля морського узбережжя. І от на завтрашній сесії депутати можуть надати дозвіл на розробку проєкту землеустрою щодо відведення земельної ділянки під назвою «Звалище» на зазначеній вулиці з уточненням "прибережна частина правої сторони миса" громадянину Андрюшкіну. Судячи з усього, у цієї ділянки поблизу моря взагалі немає поштової адреси. 

6. І знову питання аеропорту. Цього разу депутатам пропонується прийняти рішення про надання згоди на списання з балансу комунального підприємства «Міжнародний аеропорт Одеса» низки основних засобів. У переліку між відеореєстратором і кондиціонером розташувалася залізобетонна огорожа аеропорту. Вона експлуатується з 01.01.1983, залишкова вартість -  5 млн 261 тис. 289,05 грн. Згідно з проєктом рішення, огорожа непридатна для подальшої експлуатації (механічні пошкодження, руйнування, аварійний стан окремих ділянок, невідповідність вимогам авіаційних правил України). При цьому ступінь її зносу становить 33,7%. І це єдиний об’єкт у переліку майна, що списується, знос якого менше 97,8%.

7. Серед численних проєктів щодо приватизації нежитлових приміщень можна виокремити можливий продаж першого та другого поверхів будівлі на вул. Дідріхсона, 3. Будинок розташований навпроти морського університету. За вказаною адресою, між іншим, зареєстрований Одеський державний обласний навчально-курсовий комбінат. Згідно з даними Мін'юста, ОДОНКК з 2013 року перебуває у стадії припинення.  Тож, в разі позитивного рішення депутатського корпусу, на аукціон виставлять 565,5 квадратних метрів.

20:57. Вже після оприлюднення даної публікації ІзбірКома на вебпорталі міської ради з'явився проєкт рішення щодо затвердження на посаді  заступника Одеського міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Сергія Тетюхіна та введення його до персонального  складу виконкому Одеської міської ради. Зараз Сергій Тетюхін обіймає посаду директора департаменту транспорту, зв'язку та організації дорожнього руху. 

 

Фото: ІзбірКом

Поділитися