12 грудня 2021 р. 11:47

Сільські школи та дитсадки Ренійської громади пішли на вимушену «дистанційку»

Сільські школи та дитсадки Ренійської громади пішли на вимушену «дистанційку»

У двох школах Ренійської громади, Орловській та Долинській, з початку минулого тижня заняття ведуться дистанційно. Всі навчальні заклади можуть працювати у нормальному режимі, однак в учбовий процес втрутилися обставини, не пов'язані з пандемією.

Всі населені пункти Ренійської громади, постачаються водою з артезіанських свердловин, вода з яких піднімається за допомогою спеціальних насосів. Для роботи цього обладнання потрібна електроенергія. Комунальні підприємства у трьох селах громади: Орлівці, Долинському та Лиманському накопичили борги з оплати спожитої електрики в таких розмірах, що над ними нависла загроза відключення енергопостачання.

Щоб не допустити такого розвитку подій, на черговій шістнадцятій сесії Ренійської міської ради VIII скликання, яка працювала з 25 по 30 листопада поточного року, було виділено дотацію у розмірі 114 тисяч гривень для комунального підприємства «Вікторія» села Лиманське. А на позачерговій сімнадцятій сесії, що працювала 3 грудня, були надані дотації комунальним підприємствам «Гарант» село Долинське та «Джерело» село Орлівка, по 30 тисяч гривень кожному, на погашення заборгованості, що утворилася.

Енергопостачальній компанії були надіслані гарантійні листи про те, що гроші для погашення заборгованості, що утворилася, надійдуть на її рахунок до 15 грудня. Але енергетики обіцянкам та гарантіям не повірили та відключили об'єкти всіх трьох комунальних підприємств боржників від своїх мереж.

В результаті залишилися без водопостачання більшість жителів сіл Орлівка, Долинське та Лиманське. Крім того, оскільки за санітарними нормами навчальний процес в установі загальної середньої освіти може здійснюватися лише за наявності в ньому проточної води, то були закриті школи в селах Долинське та Орлівка, а їхні учні вкотре перейшли на дистанційне навчання. Школа в Лиманському забезпечується водою з власної артезіанської свердловини, тому продовжує працювати в колишньому режимі. Через відсутність води було закрито не лише школи, а й дитячі садки у всіх трьох згаданих селах.

Деякі жителі сіл пробурили на своїх присадибних ділянках артезіанські свердловини і не постраждали від дій енергетиків. Однак масове буріння приватних свердловин призвело до зменшення кількості абонентів комунальних підприємств, що, у свою чергу, стало однією з причин подорожчання послуг, які вони надають.

Інтернет-видання "Рені-Одеса" запитало у старост та керівників комунальних підприємств кількох сіл громади щодо форс-мажору з водопостачанням. Усі вони наводять один і той же аргумент: встановлений у червні-серпні 2021 року тариф на послуги водопостачання у селах у розмірі 15 гривень за метр кубічної води був розрахований у березні-квітні, виходячи з тодішньої ціни на електроенергію. Але сьогодні ця ціна зросла вдвічі, тому і тариф на водопостачання треба піднімати.

Реальну ціну одного куба води посадові особи у різних селах назвали різну, від 22 до 30 гривень, але у всіх випадках вона вища за 15 гривень. Зрозуміло, що захоплення жителів сіл такі дії не викличуть. Альтернативою підняття тарифів є тотальне дотування комунальних підприємств із бюджету Ренійської громади. Але тоді громаді доведеться відмовитися від такого поняття, як бюджет розвитку, і його «загальний» бюджет гарантовано перетвориться на «бюджет проїдання». 

Поділитися