03 грудня 2021 р. 11:44

Населені пункти Ренійської громади впорядковуватимуть за новими правилами

Населені пункти Ренійської громади впорядковуватимуть за новими правилами

Перше рішення, ухвалене на пленарному засіданні чергової шістнадцятої сесії Ренійської міської ради VIII скликання, 30 листопада поточного року називалося "Про затвердження Правил благоустрою територій населених пунктів Ренійської міської територіальної громади".

Ренійська міськрада не вперше затверджує правила благоустрою. Так, 27 квітня 2012 року вісімнадцятою сесією Ренійської міськради VI скликання було ухвалено рішення №350-VI "Про затвердження правил благоустрою території міста Рені". Прийняття нових правил зумовлене тим, що після проведення адміністративно-територіальної реформи у сферу відповідальності Ренійської міськради входить вже не лише територія міста Рені, а ще семи сіл колишнього Ренійського району. Крім того, з 2012 року міністерствами та відомствами України розроблено та зареєстровано в Міністерстві юстиції низку нових правил, державних будівельних норм та стандартів.

У тексті новозатверджених Правил благоустрою населених пунктів Ренійської громади наведено посилання на кілька десятків нормативних актів, прийнятих як до, так і після 2012 року. Як сказано у преамбулі, ці Правила є нормативно-правовим актом, яким встановлюються вимоги щодо благоустрою та утримання територій населених пунктів Ренійської міської територіальної громади, регулюються права та обов'язки учасників правовідносин у сфері благоустрою громади, визначається комплекс заходів, необхідних для забезпечення чистоти та порядку громаді.

Ними встановлено велику кількість норм. Починаючи від того, скільки урн для сміття та лавочок для відпочинку має бути в парках, рекреаційних зонах та скверах, на якій вони повинні стояти відстані та який мінімальний обсяг має бути у урн. І закінчуючи вимогами щодо утримання споруд інженерного захисту територій та порядком розміщення малих архітектурних форм. Незважаючи на подробиці та широке охоплення сфер життєдіяльності громади, очевидно, що ці Правила є не останнім нормативним актом, що регулює відносини у сфері благоустрою. Деякі їхні положення так чи інакше доведеться допрацьовувати і підкріплювати наступними рішеннями.

Наприклад, у пунктах 2.2.5. та 3.2.8. Правил сказано, що фізичні та юридичні особи, фізичні особи-підприємці повинні укладати договори на вивезення твердих побутових відходів із виконавцем цих послуг відповідно до вимог чинних санітарних норм. Як показала практика, саме із укладанням договорів на вивіз сміття навіть у місті, не кажучи вже про села, існують проблеми. Усі перелічені особи не горять бажанням укладати згадані договори. І якщо на юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців у керівництва громади є якісь важелі впливу, то у випадку зі звичайними жителями громади (фізичними особами) доводиться розраховувати лише на їхню доброчесність. І, рано чи пізно, цю проблему доведеться вирішувати.

Або п. 4.33. Правил: "На об'єктах благоустрою забороняється:

2) вивозити та звалювати у не відведених для цього місцях відходи, траву, гілки, деревину, листя, сніг;

7) випасати худобу, вигулювати та дресирувати тварин у не відведених для цього місцях;

9) спалювати сміття, опале листя, гумотехнічні вироби, побутові, промислові та інші відходи на території міста, забруднювати їх хімічними та іншими розчинами;
…".

Почнемо із заборони на випас худоби та вигул домашніх тварин. В обох випадках із забороною погодиться більшість жителів громади. Стихійний випас худоби, особливо кіз, на території міста та сіл призводить до того, що ці тварини завдають істотної шкоди зеленим насадженням. З проблемою відходів життєдіяльності домашніх вихованців у парках та скверах, та й просто на вулицях стикався, мабуть, кожен. Але, з іншого боку, власники тварин можуть заперечити, що немає жодного нормативного акта, що встановлює місця випасу (вигулу) тварин біля Ренійської громади.

У пункті 11.3. Правил викладено також: "Контроль за станом благоустрою територій населених пунктів громади, виконанням цих Правил, у тому числі за охороною зелених насаджень, водосховищ, пам'яток культури, археології та історичної спадщини, створення місць відпочинку громадян, контроль за утриманням у належному стані закріплених за юридичними особами, фізичними особами-підприємцями здійснюється посадовою особою (особами), уповноваженими на це виконавчим комітетом Ренійської міської ради".

У ході роботи однієї із сесій Ренійської міськради VIII скликання міському голові Ігорю Плєхову вже ставили питання щодо уповноважених посадових осіб. Він відповів, що покладає великі надії на поліцейських офіцерів громади, які мають невдовзі розпочати свою роботу в Ренійській громаді. Чи виправдаються ці надії, покаже час.

З повним текстом Правил благоустрою територій населених пунктів Ренійської міської територіальної громади всі охочі можуть ознайомитись на офіційному сайті Ренійської міської ради.

Поділитися