09 жовтня 2023 р. 16:07

Кожен дев'ятий опитаний українець ставав жертвою шахраїв від початку повномасштабного вторгнення

Фото: Херсонський НДЕКЦ МВС України

(Фото: Херсонський НДЕКЦ МВС України)

Спеціалісти сервісу моніторингу Опендатабот разом із представниками Національного банку України опитали понад 112,9 тисячі користувачів своїх сервісів та виявили, що 11% українців ставали жертвою шахраїв від початку повномасштабного вторгнення.

Про це йдеться в результатах дослідження Опендатабот.

Виявилось, що найчастіше злочинці ошукують молодь (18-24) та людей у віці 65 та старше.

За даними опитування, найчастіше українців ошукували під час покупки чи продажу товару в інтернеті — з таким стикався кожен другий респондент (52,74%). Друга за популярністю злодійська схема — фішингові посилання (18,57%).

Фішинг (від fishing — риболовля) — вид шахрайства, метою якого є виманювання в довірливих або неуважних користувачів мережі персональних даних клієнтів онлайнових аукціонів, сервісів із переказу або обміну валюти, інтернет-магазинів. Шахраї намагаються змусити користувачів самостійно розкрити конфіденційні дані — наприклад, надсилаючи електронні листи з пропозиціями підтвердити реєстрацію облікового запису, що містять посилання на сайт, зовнішній вигляд якого повністю копіює дизайн відомих ресурсів.

У 12,04% шахраї зламали соцмережі, а ще в 10,18% виманювали інформацію телефоном.

"Під час війни шахраї використовують вразливість громадян, їх тривогу, скрутний стан. Протидіяти цьому можна лише через обізнаність та критичне мислення. Характерно, що більшість випадків, коли громадяни втрачають свої кошти, виникають через розголошення ними даних своєї платіжної картки, одноразових паролів для підтвердження операцій, даних для входу до інтернет-банкінгу. Половина від загальної суми збитків від шахрайства з платіжними картками відбулася через соціальну інженерію. Їх можна було б уникнути, пам’ятаючи та дотримуючись правил безпечного використання платіжних карток", – зазначає директор Департаменту платіжних систем та інноваційного розвитку Андрій Поддєрьогін.

За його словами, опитування, яке здійснив Опендатабот спільно із Національним банком має підвищити ефективність інформаційної кампанії із протидії платіжному шахрайству #ШахрайГудбай, яку проводить Національний банк разом із Кіберполіцією.

За вісім місяців 2023 року в Україні було відкрито майже 60 тисяч проваджень про шахрайство. Це більше, ніж навіть загалом за два попередні 2 роки: так, у 2021 було відкрито 23,8 тисячі проваджень, а у 2022 — 32 тисячі.

Кирило Бойко

Поділитися