14 вересня 2022 р. 16:13

Телеграм-канали Одеси минулого тижня фейкували про "провальний" наступ на Херсоні, - Infocrime

Телеграм-канали Одеси минулого тижня фейкували про "провальний" наступ на Херсоні, - Infocrime

Минулого тижня в одеських телеграм-каналах значно зменшилася кількість дезінформації та фейків, на що, вірогідно, вплинув масштабний контрнаступ ЗСУ на Харківщині, який призвів до втрати Росією значної частини окупованих територій.

Як зазначають аналітики проєкту "Infocrime Одеса", на хвилі такого успіху української армії важко було вигадувати фейкові новини та переконувати аудиторію соцмереж у тому, що "ЗСУ зазнають поразки" або Україна "втрачає підтримку Заходу". Тому проросійські телеграм-канали Одещини "взяли паузу".

"Найпоширенішими маніпуляціями минулого тижня стали анонімні повідомлення про масову роздачу повісток до військкоматів, "провальний" контрнаступ ЗСУ на Херсон та поширення заяв російських офіційних осіб", - зазначають аналітики.

З 5 по 9 вересня аналітики загалом проаналізували 1 тисячу 480 повідомлень у семи місцевих медіа та шести телеграм-каналах. Також до моніторингу потрапили основні пропагандистські фейки та наративи російських медіа про Одещину. Експерти виявили у 13 матеріалах (1%) ознаки, за їхніми оцінками, інформаційних маніпуляцій. З них шість представляють собою повідомлення з елементами фейків та російської пропаганди.

"Новини про роздачу повісток в Одесі чи не на кожній вулиці постійно лунають в одеських телеграм-каналах. Щоправда, здебільшого на цю тему роблять меми. Але деякі інфоресурси відносяться до таких повідомлень цілком серйозно. Наприклад, один з проросійських каналів минулого тижня запостив аж 20 повідомлень про те, де і коли в Одесі роздають повістки до військкоматів. Всі ці пости ґрунтуються на анонімних джерелах і не мають жодних підтверджень пересування по місту представників військкоматів, які в довільній формі вручали б повістки просто на вулицях", - зазначають експерти.

Команда "Infocrime Одеса" наголошує, що скріни анонімних повідомлень з соцмереж також використовуються для морального тиску на українців. Минулого тижня одеситів такими меседжами намагалися переконати, що у контрнаступі під Херсоном ЗСУ понесли величезні втрати. До того ж, як говориться у повідомленнях, військове командування нібито "кидає солдат без нічого на арту і танки".

"Значно перебільшуючи реальні втрати на фронті, пропагандисти намагаються деморалізувати суспільство "жертвами, які приносяться даремно". До того ж, розповідаючи нібито про зневагу командування ЗСУ до солдат, прокремлівські інфоресурси підривають довіру українців до армії. Цікаво, що один з скріншотів такого повідомлення з одеського телеграм-каналу вже ввечері опинився на одному з найбільших прокремлівських інфоресурсів "Украина.ру", - зазначили аналітики. 

Інший телеграм-канал, який висвітлює події в Одесі, на підставі анонімного повідомлення, як зазначили експерти, розповідав нібито про "беззаконня" у одному з відділень Одеського районного управління поліції. Але цей "вкид" з'явився виключно на прокремлівських телеграм-каналах — жоден інший одеський новинний ресурс про це не написав.

"Минулого тижня одеські телеграм-канали не оминули й міжнародну тематику. У мережі розповсюджувався фейк про те, що швейцарцям за надмірне використання електроенергії загрожуватиме ув'язнення до трьох років. Проте, як стало відомо від StopFake, швейцарська поліція у цьому випадку пропонує обмежитися лише штрафами для правопорушників, оскільки довести провину у навмисному марнотратстві може виявитися вкрай складно. Тож ця новина виявилася неправдою. Також фейком є повідомлення про те, що українського посла у Казахстані нібито депортували з країни за антиросійські висловлювання. Самі ж російські ЗМІ спростували це повідомлення. Що, однак, «забули» зробити прокремлівські телеграм-канали Одещини. Так само вони «забули» й спростувати своє повідомлення про те, що нібито Молдова поновлює авіарейси з Москвою. Бо попри бажання Air Moldova відновлювати рейси до Москви, влада країни заборонила компанії це робити", - наголошує "Infocrime Одеса". 

У традиційних ЗМІ минулого тижня у якості порушення експерти зафіксували три повідомлення з ознаками мови ворожнечі. Усі три відносяться до категорії кримінальних зведень, в яких згадується походження героїв. Це може сформувати негативні стереотипи щодо людей з певних міст, областей або країн.

"Так у новині «П’яний далекобійник з Миколаєва пропонував хабара ізмаїльським патрульним» зайве фокусується увага на тому, що далекобійник був саме з Миколаєва, адже це не впливає на суть новини. Теж саме відбувається і у новині «Двоє іноземців виготовляли та збували амфетамін в Одесі» (у тексті новини вказується, що це були громадяни Молдови)", - наголосили аналітики. 
 

Поділитися