22 березня 2022 р. 21:06

Регіональні медіа України у протистоянні з повномасштабною російською агресією - дослідження

Регіональні медіа України у протистоянні з повномасштабною російською агресією - дослідження

До війни експерти Інституту демократії ім. П. Орлика постійно говорили про цілий букет проблем, характерних для регіональних ЗМІ України. Здавалося, що ці проблеми просто неможливо вирішити, адже були лише одиничні випадки видань, які обходилися без «джинси», не вступали у війну компроматів поміж місцевими політиками та чиновниками, не поширювали неналежно маркованої реклами, в тому числі сумнівного змісту. При цьому частина видань вдавалася і до поширення проросійських наративів: свідомо або ж через нерозуміння професійних стандартів. 

Проте 24 лютого змінило ситуацію кардинально. Регіональні газети та сайти України в цілому стали надійними джерелами інформації для своїх громад, допомагаючи своїм читачам скласти якомога повнішу картину подій в регіоні, країні та світі. У багатьох регіонах джинса зникла взагалі. Інформаційна колотнеча місцевих еліт була припинена, увага місцевих журналістів була зосереджена на офіційних джерелах, інформаційній допомозі ЗСУ, теробороні, волонтерам, переселенцям. А тексти про роботу місцевого бізнесу, супермаркетів, банків подавалася не з позицій просування тих або інших торгівельних марок, а з врахуванням суспільного інтересу. Писали про те, як підприємці допомагають Україні, в якому режимі працюють магазини тощо.

У регіональних виданнях зафіксовано поодинокі фейки. У багатьох регіонах журналісти вміщували спеціальні роз’яснення, як виявити неправдиву, маніпулятивну інформацію. Проросійської пропаганди не зафіксовано майже ніде. На рівні натяків Росію підтримував тільки один сайт із вибірки ІДПО – одеський «Таймер», редактора якого наразі затримала СБУ. 

Експертна група ІДПО здійснила моніторинг регіональних ЗМІ України за період 26 лютого – 14 березня у вісьмох областях: Чернівецька, Львівська, Житомирська, Сумська, Полтавська, Одеська, Донецька, Дніпропетровська. До уваги бралося тематичне наповнення видань, походження та тональність текстів, наявність чи відсутність фейків, проросійських меседжів. На предмет дотримання стандартів, а також жанри – тексти не оцінювалися. У випадку відсутності друкованих версій газет до уваги бралися pdf-версії, публікації на офіційних сайтах, Фейсбук-сторінках, а також Телеграм-канали медіа.  

На Одещині онлайн видання «Думская.net» публікувало розлогі аналітичні та публіцистичні матеріали воєнної тематики. Ресурс «УСІ online» зосереджувався  в основному на оприлюдненні позиції офіційних органів та установ. «048.ua» надавав фотоконтент: Дерибасівська з протитанковими «їжаками», Дюк під мішками з піском, нові дороговкази та білборди.

Про підвищену емоційність газетних текстів зазначили й експерти з Одещини: в межах одного матеріалу поєднувалися трагічність та життєствердність, ненависть і звитяжність, біль і честь, втрата і надія.

У регіонах відзначили видання, які все ж вміщували авторський контент. Це «Експрес» (Львівщина), «Кременчуцький телеграф» (Полтавщина), «Думская» (Одещина),  «Наше місто», «49000.com.ua», KRIVBASS.CITY (Дніпропетровщина).

На Одещині видання «Таймер», відоме експертам ІДПО своєю відвертою проросійською позицією, постійними перекручуваннями інформації і намаганнями дискредитувати українську владу та ЗСУ, вмістило декілька сумнівних текстів. Так, 25 лютого (другий день війни) оприлюднили позицію депутата Верховної Ради України Миколи Скорика від ОПЗЖ із закликом до примирення з РФ та компроміс, який «зараз потрібен країні». На сайті продовжили дискредитувати проукраїнських активістів. 8 березня вийшов матеріал під назвою «Одесский уличный активист объявил охоту на представителей оппозиционных партий». Експерти відзначили, що текст провокує негативне ставлення громадськості до активістів, що мають жорсткі проукраїнські  позиції. І в одному випадку сайт піддавав сумнівам оприлюднену офіційну інформацію про ракетний удар по Одеській області. Мовляв, офіційно повідомляли, що ППО збили ракету, яка мала б нанести удар по житловому масиву. А от неназвані джерела «Таймера» говорили, що били саме по військовій базі і потрапили в ціль. Вміщення подібних текстів цілком можна розцінювати, як намагання піддати сумнівам офіційну картину подій.

Решта ж сайтів Одещини допомагали читачам боротися з фейками та дезінформацією. «УСІ online», «Думская.net», «048.ua» закликали бути уважними та перевіряти інформацію за офіційними джерелами, спростовували інформацію неякісних ресурсів, надавали поради щодо інформаційної безпеки.

Інститут демократії імені Пилипа Орлика (ІДПО) використовує методологію моніторингу, що розроблена ІДПО в рамках проекту «У-Медіа» спільно з Інститутом масової інформації та неурядовою організацією «Телекритика» (зараз «Детектор медіа») і оновлена Інститутом демократії в 2016, 2019 та 2021 роках.

Вибірка по Одеській області: «Вечерняя Одесса», «Чорноморські новини», «Курьер недели», «Одесская жизнь»; сайти: Думская, 048.ua, Таймер, Украинская служба информации. 

Повна версія дослідження.

Раніше журналісти знайшли у Європі російські активи на 17,5 млрд доларів.

Більше про російське вторгнення у хроніці ІзбірКома

 

Поділитися