25 березня 2020 р. 21:21

Одеські онлайн-медіа присвячують коронавірусу 15% всіх новин, - дослідження

Одеські онлайн-медіа присвячують коронавірусу 15% всіх новин, - дослідження

Аналітики Інституту масової інформації підрахували, що 15% новин з проаналізованих одеських онлайн-ЗМІ стосуються коронавірусу SARS-CoV-2, який поширюється  світом, та ситуації, що склалася внаслідок карантинних заходів у регіоні. 

Такі дані були отримані у межах вибіркового аналізу п’яти одеських новинних вебсайтів, який з 9 по 13 березня року провів Інститут масової інформації, повідомляє Іnformer

Загалом були проаналізовані 639 новин стрічки сайтів «Думська», «048», «Одеса.Онлайн», «УСІ», «Одесская жизнь».  Слід відзначити, що під час моніторингу практично не виявлені новини з емоційними судженнями та невідповідністю між заголовком та суті новини.

Методологія дослідження включала в себе аналіз кількості новин про пандемію та коронавірус COVID-19, типи джерел інформації в новинах про коронавурс, а також маніпуляції в новинах про коронавірус. Загалом в аналізований період досліджувалися такі джерела інформації: власна інформація, соціальні мережі/месенджери, соціальні мережі/офіційні сторінки установ/офіційні особи, офіційні сайти, посадові особи, інші (всеукраїнські/регіональні) ЗМІ, іноземні ЗМІ, пресслужба, без джерел, інше.

Найбільше про коронавірусну інфекцію писали журналісти видання «048» — 18,6% від загальної кількості новин за тиждень. Трохи менше новин, присвячених інфекції, опублікували редакції сайтів  «Думська» та «Одесская жизнь» — по 17%. Такі сукупні показники у одних з найбільш цитованих онлайн-ЗМІ регіону лише підтверджують загальний медіатренд щодо тематики новин за цей період. Також близько 14% повідомлень про хворобу зробили кореспонденти видання  «УСІ». Найменше новин про вірус зафіксовано у видання «Одеса.Онлайн» — 9,4% від усіх новин за час моніторингу. 

В середньому, 75% новин про коронавірусну інфекцію грунтувалися на офіційних повідомленнях. Найбільше власних новин на цю тему опублікував сайт «Думська». В ході моніторингу встановлено, що 24% з усіх повідомлень були створені власними кореспондентами медіа. Інші проаналізовані онлайн-ЗМІ не ризикували  та публікували, в основному, інформацію від медичних організацій та державних органів. Наприклад, сайти «Одеса.Онлайн» та «048» в 93% та 90% випадках відповідно посилалися лише на офіційну інформацію. Видання «УСІ» та «Одесская жизнь» мали офіційні джерела інформації у 70% новин. В середньому, в кожній десятій новині джерелом були інші регіональні медіа, а в 3% — іноземні ЗМІ.

Нагадаємо, медики зафіксували в Україні 113 випадків захворювання на коронавірус COVID-19, в Одеській області теж зафіксували один випадок.

Детальніше про ситуацію з карантином та коронавірусом у регіоні у нашій стрічці.

Також слідкуйте за перебігом подій щодо коронавірусуу нашій хроніці, яка постійно оновлюється.

Поділитися