17 червня 2020 р. 10:44

Одеса на другому місці серед регіонів країни, де порушувалися права журналістів в 2019 році

Одеса на другому місці серед регіонів країни, де порушувалися права журналістів в 2019 році

Інститут масової інформації (ІМІ) нарахував 19 випадків порушення прав журналістів в Одесі та Одеській області у 2019 році, що ставить Одесу на друге місце в ТОП-5 за цим критерієм. 

На першому місці Київ - 89 випадків, на третьому Луцьк - 15, на четвертому Дніпро - 14, а п'яте місце у Миколаїва та Полтави - по 13 випадків. 

Як повідомила  заступниця начальника відділу Головного слідчого управління Національної поліції України Анастасія Шидловська під час онлайн-дискусії «Безпека журналістів та протидія безкарності злочинів проти журналістів», яку було організовано Офісом Ради Європи в Україні, нападники на журналістів в Одеській області встановлені у більшості зареєстрованих кримінальних проваджень. Існують проблеми зі встановленням замовників злочинів проти працівників ЗМІ. Так на даний момент Національна поліція України відкрила 26 кримінальних проваджень щодо порушень прав журналістів із загального переліку випадків загалом по країні, представлених Інститутом масової інформації до уваги Нацполіції.

Однак це не зупиняє порушення прав журналістів в Одеській області. Так декілька випадків зареєстровані вже у 2020 році. 

Наприклад, знімальну групу одеського "7 телеканалу" не пустили 5 червня на сесію Авангардівської селищної ради (Одеська область). Про це повідомляється на сайті "7 телеканалу".

Як пояснила прессекретарка селищної ради Світлана Рябоконь, таке рішення ухвалили самі депутати. На сесію намагалися потрапити й місцеві мешканці, проте їх також не допустили. 

Знімальна група каналу написала заяву в поліцію.

У коментарі представнику ІМІ в Одеській області журналістка Ксенія Сітінська повідомила, що недопуск аргументували карантинними обмеженнями.

Між тим журналісти зазначили, що на власному сайті Авангардівська селищна рада не публікує проєктів ухвал, чим порушує 15-ту статтю Закону України «Про доступ до публічної інформації», адже органи місцевого самоврядування зобов’язані оприлюднювати ці документи за 20 днів до сесії.

Після аналізу даного випадку одеські журналісти та юристи вирішили подати до суду позов до селищної ради та зобов’язати її надалі працювати відповідно до законодавства.

«9 травня під час пам’ятних заходів стався ще один напад, на кореспондентку видання «Думська» Олену Балабу. Проте, як зазначили юристи ІМІ, цей випадок не підпав під моніторинг, оскільки у повідомленні про цей інцидент було зазначено, що журналістка «намагалася допомогти поліцейським» припинити порушення законодавства, що, на думку експертів ІМІ, не відповідає журналістським стандартам поведінки під час проведення масових заходів», - зазначає видання Іnformer.

17 квітня охоронець Іллінського монастиря на вулиці Пушкінській в центрі Одеси напав на фотокореспондентку видання УСІ Владиславу Швець.

10 березня голова конкурсної комісії на посаду заступника директора департаменту охорони здоров'я Одеської обласної адміністрації Галина Савченко зажадала, щоб преса і громадськість покинули приміщення, де починався конкурс.

31 січня члени депутатської комісії постійної комісії з питань транспорту, дорожнього господарства, зв'язку і морегосподарського комплексу зажадали від журналістів і громадських діячів, щоб ті залишили засідання.

Поділитися