01 лютого 2024 р. 14:45

Головний архітектор Миколаєва Євген Поляков розповів про пріоритети відновлення міста

ФОТО: https://www.ukrainer.net/

(ФОТО: https://www.ukrainer.net/)

 У межах проєкту "Відновлення" головний архітектор Миколаєва розповів про пріоритети відбудови міста.

Миколаїв сильно постраждав з початку повномасштабного вторгнення.

На осінь 2023 року було зафіксовано понад 3000 об’єктів, які зазнали пошкоджень чи були повністю зруйновані.

Серед них найбільше постраждали багатоквартирні й приватні житлові будинки. Поступовою метою ворожих дій стали також дитсадки, школи та вищі навчальні заклади, включаючи Національний університет кораблебудування ім. адмірала Макарова, Чорноморський національний університет ім. Петра Могили, а також Миколаївський національний університет ім. Василя Сухомлинського.

Наразі відновлення цих великих об'єктів лише у планах. Але відбудова міста на часі. Важливо підходити до відбудови, беручи до уваги локальний контекст і специфіку регіону: близькість до країни-агресора, промисловість, ландшафт, природні ресурси тощо, - зауважив Євген Поляков

Найважливіші завдання на першому етапі - це забезпечення населення житлом і відновлення критичних інфраструктурних мереж, таких як системи водопостачання, теплопостачання й електропостачання.

Також одною з найголовніших потреб містян залишається облаштування й створення бомбосховищ.

Як пояснює Євген Поляков, глобальна, а не точкова відбудова має кілька етапів: аналітичне дослідження (тривало понад шість місяців), розробка попередніх стратегій (триває тепер), доопрацювання стратегій, а потім — розроблення загальної структури міста. Утілюватимуть задумане після завершення війни, коли дозволить безпекова ситуація.

Також ефективніше здійснювати реконструкцію та модернізацію пошкоджених будівель, чим робити їх демонтаж.

Однією з особливостей Миколаєва є його географічне розташування над річкою Південний Буг. За думкою головного архітектора, до повномасштабного вторгнення водних ресурсів міста їх належним чином не використовували, і йому слід приділити увагу: організувати набережну, покращити пасажирські та вантажні перевезення рікою і так далі.

 28 січня, відбулася прем'єра третього епізоду документального проєкту від Ukraїner "Відновлення" - "Перші кроки до відбудови Миколаєва".

 У фільми розглядається співпраця Миколаєва з українськими та міжнародними партнерами для оцінки збитків та планування етапів відбудови після перемоги.

Також у межах проєкту "росія заплатить" проаналізували збитки, завдані Миколаївщині внаслідок бойових дій.

На кінець минулого року втрати інфраструктури Миколаєва були оцінені приблизно у 850 мільйонів євро.

Анна Бальчінос

Поділитися