29 листопада 2023 р. 18:37

Депутати Одеської міської ради не втримались від кнопкодавства

Фотоколаж: Інтент

(Фотоколаж: Інтент)

Аналітики кампанії "Атестація депутатів місцевих рад" сьогодні, 29 листопада, зафіксували факт неперсонального голосування депутатами Одеської міської ради.

Під час XXV сесії Одеської міської ради VIII скликання представниця фракції "Довіряй ділам" Тетяна Плаксій неодноразово голосувала за свою колегу по фракції Ірину Куценко

Відео: Вікторія Собко, аналітикиня кампанії "Атестація депутатів місцевих рад"

Це вже не перший випадок, коли депутати цієї каденції голосують не персонально. Так, 8 лютого 2023 року представниця фракції "Довіряй ділам" Оксана Антонішак неодноразово голосувала за свого колегу по фракції Василя Ієремію. Цікаво, що питання "кнопкодавства" того разу підняли навіть самі депутати.

У лютому журналісти Центру публічних розслідувань вкотре зафіксували факт неперсонального голосування депутатами Одеської міської ради.

Тоді представниця фракції "Довіряй ділам" Оксана Антонішак неодноразово голосувала за свого колегу по фракції Василя Ієремію.  

Журналісти зазначили, що на сесії багато рішень не були ухвалені через нестачу голосів у фракції "Довіряй ділам", до багатьох питань депутатський корпус повертався неодноразово.

На зауваження депутатів міський голова заявив, що не в змозі вплинути на кнопкодавів.

Також у 2021 році були зафіксовані випадки, коли депутатки Ірина Куценко та Тетяна Плаксій голосували одна за одну.  

Тоді постійна комісія з питань регламенту, депутатської етики, реалізації державної регуляторної політики та запобігання корупції Одеської міської ради навіть вирішила рекомендувати депутатці Ірині Куценко ("Довіряй ділам") вжити належних заходів з метою запобігання випадкам неперсонального голосування (кнопкодавства) з її боку.

Голова комісії Ольга Квасницька порушила питання "кнопкодавства" на засіданні комісії 23 червня, заявивши, що видання ІзбірКом (зараз медіа змінило назву на Інтент, - ред.) 17 березня оприлюднило на своїй сторінці в Facebook відеозапис неперсонального голосування. На ньому було видно, як депутатка від "Довіряй ділам" Ірина Куценко голосує і за себе, і за іншу депутатку Тетяну Плаксій, яка покинула сесійну залу.

Ольга Квасницька зазначила, що це порушення пункту 12 статті 7 регламенту Одеської міськради. 

Кирило Бойко

Поділитися