06 березня 2024 р. 15:31

В Одесі виявили перший летальний випадок від грипу

Фото: Одеська міська рада

(Фото: Одеська міська рада)

 В одеській інфекційній лікарні померла жінка, який діагностували вірус грипу А.

Це перший летальний випадок від грипу в поточному епідсезоні в Одесі, повідомили в Одеському обласному центрі контролю та профілактики хвороб МОЗ.

Там зазначили, що у хворої було виділено вірус грипу А (не субтипований). 66-річну одеситку госпіталізували до інфекційної лікарні. Жінка скаржилась на високу температуру, задуху та кашель. Окрім цього, за словами медиків, вона мала багато супутних хронічних захворювань та не щеплювалась проти грипу. 

В центрі додали, що захворюваність на ГРВІ та грип в Одесі нижча за епідпоріг на 39,3% і знаходиться на сезонному рівні для цієї пори року. Протягом останнього тижня на ГРВІ та грип захворіли 3 207 одеситів, серед яких більшість — діти віком до 17 років. 

Згідно з даними експертів, серед захворілих на COVID-19, на відміну від ГРВІ, переважало доросле населення, питома вага якого складала 80,3%, а серед них превалювали особи у віці 30-64 роки (до 57%). Показник госпіталізації хворих на COVID-19 зріс на 47%. За звітний тиждень зареєстровано 4 летальні випадки серед дорослих (Одеський район), з початку епідсезону зареєстровано 48 лабораторно підтверджених летальних випадків від ускладнень COVID-19 (всі дорослі).

За результатами моніторингу вірусологічних досліджень біоматеріалу від хворих з підозрою на грип та ГРВІ, спостерігалась одночасна циркуляція вірусів грипу А (не субтипований), грипу В, а також вірусів не грипозної етіології (риновірус, SARS CoV-2).

За даними лікувально-профілактичних закладів з початку епідсезону щеплено проти грипу 8721 особу, у тому числі 6465 медичних працівників.

 

Ірина Глухова

Поділитися