17 січня 2022 р. 15:54

Нацпарк на Одещині зазнав збитків на пів мільйона через пожежу

Нацпарк на Одещині зазнав збитків на пів мільйона через пожежу

Пожежа, яку зафіксували 15 січня о 13:00 вздовж автошляху Одеса-Рені від 46 километрі до Кілярійського єрику вирувала понад добу до 20:00 16 січня та коштувала Нижнодністровському національному природному парку 440 тисяч гривень.

Про це повідомили у пресслужбі нацпарку. 

Вигоріла ділянка має неправильну (мозаїчну) форму та займає приблизно 800 га. Під час обстеження території працівники Нижньодністровського НПП склали акт, на основі якого й вирахували суму збитків.

Адміністрація нацпарку запевняє, що від пожежі не загинула жодна тварина. 

"За умови штормового вітру швидкість розповсюдження вогню була миттєвою. Полум'я швидко добралося до котеджного містечка Ватер-сіті, що нижче  моста, затягнуло його димом і рушило до Старого Турунчука", - зазначили у Нацпарку.  

Нагадаємо, Кабінет Міністрів має забезпечити затвердження у шестимісячний строк положення про новостворені парки та внести зміни до положень про вказані природоохоронні об’єкти, межі яких були розширені.

Зокрема, згідно з указом на території Березівського та Одеського районів Одеської області створюється національний природний парк "Куяльницький". До його території включається 10,8 тис. га земель державної та комунальної власності.

У грудні 2019 року Верховна Рада України прийняла в цілому законопроект "Про оголошення природних територій Куяльницького лиману Одеської області курортом державного значення"

Зазначимо також, що у разі схвалення цієї ініціативи "Куяльницький" стане вже третім в Одеському регіоні Національним природним парком поруч з "Тузловськими ліманами" та "Ніжньодністровским". Загалом на території Одеської області налічується більш ніж 100 природних комплексів й об'єктів, що мають особливу природоохоронну, наукову, естетичну, рекреаційну й іншу цінність. 

Поділитися