23 квітня 2024 р. 13:29

У Криму наближається водна криза: рівень водосховища впав на два метри

Білогірське водосховище станом на 21 квітня 2024 року. Фото: Суспільне Крим

(Білогірське водосховище станом на 21 квітня 2024 року. Фото: Суспільне Крим)

У тимчасово окупованому Криму ще більше міліє Білогірське водосховище – одне з найбільших у регіоні, яке має стратегічне значення для забезпечення водою південного сходу півострова.

Як повідомив у коментарі Суспільному місцевий активіст, це є ознакою наближення нової водної кризи у Криму.

Зазначається, що за його словами, за місяць водне дзеркало у Білогірському водосховищі опустилося на 1,5-2 метри.

"Ще на початку весни водоймище було практично повне, але зараз ми бачимо, що вода йде швидкими темпами. А все тому, що воду великими об’ємами скидають у річку Біюк-Карасу для потреб південно-східного Криму. Очевидно, що з такими темпами вже до літа Білогірське водосховище втратить половину свого корисного обсягу води. А літо обіцяють спекотне та посушливе", – зауважив активіст.

Він додав, що місцеві мешканці знають, що всі ґрунтові води відразу йдуть углиб разом із падінням рівня води у водосховищі. Через це пересихають колодязі, джерела та ставки, і це може статися на початку літа. Водночас на питання, де взяти воду, за словами активиста, окупаційна місцева влада не може відповісти.

У свою чергу, за інформацією активіста, Сімферопольське водосховище поки що тримають повним.

"Відомо, що Північнокримський канал зараз поповнюється водами Салгира та Біюк-Карасу, а з каналу йде розподіл води на потреби південного сходу Кримського півострова. Але скидання води до Салгира зі Сімферопольського водосховища жорстко регулюється, "влада" притримує запаси Сімферопольського водосховища для потреб кримської столиці, розуміючи, що влітку водна криза вдарить з повною силою", — уточнив він.

Активіст зауважив, що місцеві мешканці не вірять у неодноразові запевняння "влади", що запасів води вистачить на рік уперед.

Раніше повідомлялось про те, що після підриву рашистами греблі Каховської ГЕС вода перестала поступати до Північно-Кримського каналу. Каховське водосховище в Херсонській області понад півстоліття живило Крим дніпровською водою. Водозабір із нього в Північно-Кримський канал проводився за допомогою інженерних споруд, збудованих там незабаром після Каховської ГЕС.

Також йшлося про те, що рясні опади взимку дозволили наповнити в Криму не тільки Білогірське, а й Тайганське водосховище, що прилягає. Нині ж ситуація швидко змінилася. Білогірське водосховище знову швидко втрачає обсяги води.

Володимир Шкаєв

Поділитися