27 квітня 2024 р. 18:21

Миколаїв у лідерах рейтингу міст з найбруднішим повітрям

Вибухи у Миколаєві Фото: Скріншот з відео Віталія Кіма

(Вибухи у Миколаєві Фото: Скріншот з відео Віталія Кіма)

Миколаїв потрапив у трійку лідерів із забрудненим атмосферним повітрям за 2023 рік. 

Про це повідомили експерти екоорганізації SaveDnipro.

На першому місті Дніпро. Комплексний індекс забруднення атмосферного повітря становив 12,4. Друге місце посіло Кам’янське — 11,9. Миколаїв – на третьому місті із показником 11,2.

За даними аналітиків, високий рівень забруднення (індекс 7,0 і вище) також спостерігався ще в 10 містах: Краматорськ, Одеса, Херсон, Львів, Луцьк, Вінниця, Київ, Кривий Ріг, Запоріжжя, Слов’янськ.

Зазначається, що чільні позиції Дніпра і Кам’янського — це в першу чергу результат промислового забруднення. Нічим іншим, окрім викидів немодернізованих підприємств, лідерство цих міст пояснити неможливо.

"Звісно, викиди транспорту і ворожі обстріли теж впливають на загальний високий рівень забруднення. Але Дніпро і Кам’янське випередили і Київ (де транспорту ще більше), і Херсон з Краматорськом (де ще більше обстрілів)", — пояснили експерти. 

Комплексний індекс забруднення атмосферного повітря розраховується на підставі моніторингу пріоритетних забруднюючих речовин з урахуванням класу їхньої небезпеки. Оцінка здійснена за даними спостережень у 35 містах на 120 стаціонарних постах мережі моніторингу гідрометеорологічних організацій. Дані оприлюднені на Порталі відкритих даних. Джерело даних — ДСНС України.

На цоьму тижні стало відомо, що через дощову погоду якість повітря у Миколаєві значно покращилась. Фахівці фіксують знищення концентрації формальдегіда, який є основним забруднювачем атмосферного повітря у місті.

Брудний дощ, який залишив засипаними брудом автівки та дороги в Одесі, не пов'язаний з піском Африки та піщаною бурею Сахари, що накрила Грецію. Про це Інтенту повідомив колишній ректор Одеського державного екологічного університету Сергій Степаненко.

Ірина Глухова

Поділитися