08 травня 2024 р. 11:58

У Криму почали пересихати річки

Фото ілюстративне: Детектор медіа

(Фото ілюстративне: Детектор медіа)

Ситуація для звичайного кримчанина буде погіршуватися, - так експерт Кримськотатарського Ресурсного Центру, еколог Євген Хлобистов прокоментував ситуацію із наповненістю річок в Криму.

Про це повідомили в пресслужбі Центру.

У дописі відомства йдеться про те, що лише в річці Малий Салгир спостерігається місячна норма, в інших – до 54% від цього показника, через що рівень води в деяких знизився або зовсім річки почали висихати.

"Це природні процеси: в Криму зараз відносно мала кількість опадів, паралельно зі штучних водосховищ воду забирають для повсякденних потреб. Окрема проблема – це забудова навколо річок, тому що зараз забудова має хаотичний, неврегульований характер й через забудову знищуються ці маленькі джерельця, які є елементами активного живлення річки", – розповів експерт.


Фото: Кримськотатарський Ресурсний Центр

Зазначається, що, згідно із його словами, на стан річок в першу чергу впливає кількість опадів.

"Забудова берегів річок, плюс сезонне зниження кількості опадів, а в Криму зниження будуть періодично виникати у зв’язку з глобально-кліматичними змінами – річки будуть пересихати", - пояснив він.

Окрім того, Хлобистов нагадав про те, що в 2020 році в Криму пересохла більшість малих та середніх річок: "Одна з найбільших річок Криму у 2020 році втратила своє існування – там сухе русло було, а за часів Івана Айвазовського є відповідна картина, де видно, як в гирло річки Бельбек заходять пароплави".

Серед причин експерт виділяє декілька важливих факторів: "Тут багато причини: одні з причин це мілітаризація Криму, збільшення кількості постійного населення, нераціональний розподіл води між регіонами Криму. Ми бачимо, що ситуація для звичайного жителя, кримчанина, буде погіршуватися".

Раніше повідомлялось про те, що запаси водосховищ Криму за місяць зменшились на 6,5%. Так, загальний запас води у водосховищах Криму на річках на початок травня склав трохи більше 190 млн кубометрів, що приблизно на 6,5% нижче за рівень на початок квітня.

Після підриву рашистами греблі Каховської ГЕС вода перестала поступати до Північно-Кримського каналу. Каховське водосховище в Херсонській області понад півстоліття живило Крим дніпровською водою. Водозабір із нього в Північно-Кримський канал проводився за допомогою інженерних споруд, збудованих там незабаром після Каховської ГЕС.

Також йшлося про те, що рясні опади взимку дозволили наповнити в Криму не тільки Білогірське, а й Тайганське водосховище, що прилягає. Нині ж ситуація швидко змінилася. Білогірське водосховище знову швидко втрачає обсяги води. 

Володимир Шкаєв

Поділитися