16 липня 2022 р. 13:55

На Одещині через війну продовжують гинути дельфіни

Фото: Іван Русєв/Facebook

(Фото: Іван Русєв/Facebook)

У нацпарку "Тузлівські лимани" знову виявили загиблих дельфінів.

Про це повідомив співробітник нацпарку Іван Русєв.

Вчора, 15 липня, море винесло на узбережжя Національний природний парк "Тузлівські лимани" двох дельфінів-азовок. Одного з них течія знову забрала на глибину моря, іншого - шакали.

Відомо це, бо працівники нацпарку встановили на узбережжі біля загиблого дельфіна фотопастку.

"На ранок, коли ми з’явилися на місці експерименту, дельфіна вже не було. Передивившись файли, нам стало відомо, що шакали забрали дельфіна і стягнули на значну відстань частину хребту. Таким чином, з’явившись на узбережжі, загиблий дельфін, може зникнути вже наступного дня, хоча бувають і виключення, коли частині трупів можуть лежати довго. І тому, слід розуміти, що фактичні дані по загиблим чорноморським дельфінам від орків, дуже занижені, оскільки знайти і врахувати в загальну кількість всіх викинутих морем тварин, практично неможливо", - запевняє науковець.

Також Русєв додав, що порівняно з довоєнним періодом, зараз є доступ для моніторингу тільки до 3-5% морського узбережжя, а море викидає на берег не більше 5% від всіх загиблих дельфінів. Решта 95% просто іде на дно моря і зареєструвати та досліджувати їх неможливо.

Зазначимо, що раніше загиблих від дій російського флоту дельфінів знаходили навіть у Болгарії.

Станом на травень 2022 року Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України з початку війни зафіксувало вже 201 злочин військ російської федерації проти довкілля України, 11 з яких в Одеській області.

Зокрема, негативний вплив на здоров’я дельфінів здійснюють військові гідролокатори.

На думку фахівців, військові судна росіян використовують сонари зі звуками на рівні вище 200 децибелів. Дельфіни потрапляють у зону випромінювання навігаційних приладів суден. Це призводить до пошкодження їхніх органів слуху і дезорієнтації. У природних умовах дельфіни за допомогою ехо-сигналів визначають, що знаходиться попереду. Втративши орієнтацію, дельфіни в паніці можуть викидатися на берег і гинути.

Більше про російське вторгнення у хроніці ІзбірКома

Поділитися