27 січня 2021 р. 21:08

Вивіз сміття в Одесі знов подорожчає

Вивіз сміття в Одесі знов подорожчає

Виконавчий комітет Одеської міської ради затвердив нові норми надання послуг з вивезення твердих побутових відходів, через що в місті вивіз сміття подорожчає.

Як пояснив директор Департаменту економічного розвитку Сергій Тетюхін, норми - невід'ємна частина розробки схеми санітарного очищення міста

«Коли ми просили компанії, які вивозять сміття, розробити схему санітарної очистки, виявилось, що потрібні норми», - зазначив він. 

Сергій Тетюхін також пояснив, що тарифи не зміняться, проте ціна виросте. 

«Норми - це не зміна тарифу. В нас є два шляхи укладання угод. Це фактичні обсяги вивезення сміття згідно норм. Норми для населення змінилися, за нашими підрахунками - зросли на 10%. Це пов'язано із змінами морфології сміття за 14 років та матеріального стану», - зазначив Сергій Тетюхін. 

Склад твердих побутових відходів, або морфологія сміття, - це морфологічний, фракційний і хімічний показники структури твердих побутових відходів.

Наприклад, якщо раніше норми для мешканців багатоквартирних будинків становили 2,92 куб.м, то зросли вони до 3,199 куб.м на рік. Тобто за підрахунками мерії ціна одного кубічного метра залишиться незмінною - 70 гривень. 

Він пояснив, що для тих містян, які при укладанні угод про вивезення сміття розраховували тарифи згідно норм - вартість вивезення зросте на 1,65 грн. Тобто, якщо наразі ціна 17 гривень 10 копійок, то зросте вона до 18 гривень 75 копійок. 

«Але в нас найнижчі в Україні тарифи на вивіз та збирання сміття», - зазначив він. 

За планом мерії зміна норм допоможе змусити сміттєвивізні компанії збільшити кількість контейнерів. 

ВІДЕО: Думська, 1

Нагадаємо, в грудні 2019 року чотири сміттєзбірні компанії в Одесі заявили про плани на перегляд тарифів на вивезення сміття, маючи на увазі намір підвищити вартість своїх послуг. 

В березні 2020 року орендар сміттєвого полігону «Дальницькі кар'єри» звернувся в земельну комісію Одеської міськради для отримання пільгової оренди в розмірі 1%.

Поділитися