01 червня 2021 р. 16:37

Верховна Рада України ухвалила закон про заборону поліетиленових пакетів з наступного року

Верховна Рада України ухвалила закон про заборону поліетиленових пакетів з наступного року

Верховна Рада України 1 червня ухвалила закон, спрямований на зменшення обсягу використання в Україні пластикових пакетів, обмеження їх розповсюдження з метою поліпшення стану навколишнього природного середовища та благоустрою територій.

Про це повідомили у пресслужбі парламенту. 

У другому читанні закон підтримали 297 обранців - це на 68 парламентарів менше, ніж підтримали законопроєкт у першому читанні. 

Законом забороняється розповсюдження в об'єктах роздрібної торгівлі, громадського харчування та надання послуг:

  • надтонких пластикових пакетів;
  • тонких пластикових пакетів;
  • оксорозкладних пластикових пакетів.

Дана заборона не поширюється на біорозкладні пластикові пакети, а також на надтонкі пластикові пакети, що призначені для пакування або транспортування свіжої риби, м'яса та продуктів із них, сипучих продуктів, льоду та розповсюджуються в об'єктах роздрібної торгівлі як первинна упаковка.

Пластикові пакети, що не відповідають встановленим цим Законом вимогам, підлягають вилученню з обігу.

Законом забороняється безоплатне розповсюдження пластикових пакетів.

Також визначено відповідальність за порушення вимог законодавства у сфері розповсюдження пластикових пакетів у вигляді штрафів та порядок їх накладення.

Цей Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, та вводиться в дію через шість місяців з дня набрання ним чинності, крім окремих його положень.

Нардепи-одесити проголосували так: Артем Дмитрук, Олександр Ткаченко  («Слуга народу»), Олексій Гончаренко («Європейська солідарність»),  Микола Скорик («Опозиційна платформа — За життя») - не голосували. 

Ігор Васильковський («Слуга народу») - відсутній.

Олександр ГоренюкСтепан ЧернявскийОлександр ТкаченкоОлексій Леонов,  Олег Колєв, Сергій Колебошин, Юлія ДіденкоАндрій КостінІван Шинкаренко («Слуга народу»), Антон КіссеАнатолій Урбанський («За майбутнє») - проголосували "за". 

Нагадаємо, на території зеленої зони в Аеропортівському лісопарку невідомі особи облаштували парковку, майданчик для пейнтболу і намети з місцями для шашликів під здачу в оренду.

Центральна геофізична лабораторія імені Срезневського склала рейтинг найбільш забруднених міст за 2020 рік, в який увійшли два міста з Одеської області. 

Співробітники Державної екологічної інспекції оштрафували Вилківську міську об'єднану територіальну громаду на 1 мільйон гривень за сміттєзвалище. 

У повітряний басейн Одеської області від стаціонарних джерел протягом 2020 р. потрапили 42,6 тис. т забруднюючих речовин.

Поділитися