16 лютого 2021 р. 15:55

Молдовські парламентарі попередили Україну про екологічну катастрофу на Дністрі

Молдовські парламентарі попередили Україну про екологічну катастрофу на Дністрі

Депутати молдовського парламенту ухвалили Декларацію «Про поточний і майбутній розвиток гідроенергетичних споруд на річці Дністер та недопущення неминучої екологічної катастрофи», вирішивши, що потрібно дати Україні та європейським партнерам сигнал про небезпеку.

Депутати також створили спеціальну парламентську комісію, яка оцінює інтегроване управління водними ресурсами Дністра, повідомляє видання NewsMaker.

У декларації йдеться про катастрофічний стан Дністра та загрози його замулювання, серед іншого і через роботу Гідроенергетичного комплексу в Новодністровську.

Комісія проаналізує екологічну ситуацію в басейні Дністра, оцінить потенціал ріки, обміняється позиціями з українською стороною. У пояснювальній записці до проєкту рішення щодо її створення говорять, що забезпечення жителів Молдови питною водою в два рази менше норми в 1 тисячу кубометрів за рік, тому проблема Дністра потребує термінового перегляду.

Депутат від PAS Ліліан Карп запропонував комісіям звернути увагу не тільки на Дністер, але і на притоки, які також знаходяться у плачевному стані.

Депутат від DA Юрій Ренице призвав комісію вивчити, як попередні управління державними комісіями вели переговори з Україною по Дністру, і як Ігор Додон, який займав у 2008 році посаду міністра економіки, поступився молдовськими землями під будівництво Новодністровської ГАЕС.

Зазначимо, що Дністровська ГАЕС — одна з найбільших у світі гідроакумулюючих електростанцій — на річці Дністер. Основними функціями Дністровської ГАЕС є регулювання частоти і графіка навантажень в енергосистемі України, формування аварійного енергорезерву. Знаходиться біля села Василівка Сокирянського району Чернівецької області.

10 листопада 2009 року — перший гідроагрегат ДГАЕС запущено в генераторному режимі, він видав в Об'єднану енергосистему України перші 325 тис. кВт/год.

Зазначимо, що від стану води в Дністрі залежить водопостачання Одеси. Питною водою Одесу і область забезпечує водонасосна станція в Біляївці, яка за добу очищає понад 750 тисяч кубів води. 

Водопровідна станція «Дністер», започаткована у 1873 році - це осередок, де йде забір Дністровської води, її фільтрація і відкачка в Одесу і райони області, має свою давню і багатогранну історію. 

Нагадаємо, Держекоінспекція розрахувала збитки та пред’явила претензію на суму 1 мільйон 153 тисячі гривень КП «Вилківський міськводоканал», діяльність якого призвела до забруднення хімікатами ділянки, розміром 20 тисяч квадратних кілометрів.

Адміністрація морських портів України вважає медійну активність навколо буксиру «Аметист» добре спланованою провокацією з боку Державної екологічної інспекції. 

Представники Державної екологічної інспекції звернулися до правоохоронних органів із заявою з приводу інформації про аварію судна морської пошуково-рятувальної служби в селищі Олександівка під Чорноморськом на причалі і утворення навколо нього плями з нафтопродуктів.

Державна екологічна інспекція в Одеській області притягнула до адміністративної відповідальності представника філії «Інфоксводоканал» ТОВ «Інфокс».  

Поділитися