08 вересня 2020 р. 20:24

Одеса серед лідерів за забрудненням повітря в Україні, - дослідження

Одеса серед лідерів за забрудненням повітря в Україні, - дослідження

Одеса увійшла в трійку міст із найбруднішим повітрям разом з  Дніпром та Миколаєвом - найбільшими забруднювачами були діоксид азоту, фенол, завислі речовини, формальдегід і сірководень.

Про це стало відомо з дослідження повітря, води, ґрунти не на часі. Екологічна політика поза увагою міськрад", яке провели у Центрі спільних дій.

Як зазначають автори дослідження, порівняно з 2017 роком якість повітря в Одесі значно погіршилася.

"Дуже чітко вбачається тенденція погіршення забруднення повітря кожного року, але державна і місцева влада намагаються ці проблеми замовчувати. Якщо вже зараз не розпочати ефективну екологічну політику на місцях, ситуація з охороною довкілля може стати непоправною. І не лише для сьогоднішніх найзабрудненіших міст, а й для можливих завтрашніх",  – зазначає аналітик Центру спільних дій Костянтин Шокало.  

Експерти оцінили комплексні цільові програми у сфері охорони навколишнього природного середовища всіх обласних центрів України за 2017-2019 роки і дійшли висновку, що ситуація з цими програмами є кращою, ніж у інших сферах. Але не у всіх обласних центрах. Так, комплексних цільових програм зовсім не мають Дніпро, Житомир, Львів, Рівне, Тернопіль та Чернівці. 

Наближену до максимальної оцінки мають програми Запоріжжя, Івано-Франківська, Києва, Одеси та Сум. Більшість інших міст отримали оцінки вищі від середнього балу. Найгіршими у наявних програмах виявились показники використовності та звітності. 

"У 2019 році найбруднішим повітрям дихали жителі Дніпра, Одеси, Миколаєва, Херсона і Києва. Найбільш чистим повітря було у Харкові, Житомирі, Івано-Франківську, Тернополі та Чернігові. 

Порівняно з 2017 роком, чистоту свого повітря покращили лише Луцьк, Ужгород і Краматорськ. У Рівному все залишилось без змін, а у Дніпрі, Одесі, Миколаєві, Києві та Запоріжжі ще більше погіршилася якість повітря для жителів. Найбільшими забруднювачами для цих міст були діоксид азоту, фенол, завислі речовини, формальдегід і сірководень", - йдеться в дослідженні. 

Нагадаємо, в жовтні минулого року в Одесі, Дніпрі, Кривому Розі, Львові та Кам'янському зафіксовано незначне підвищення рівня забруднення повітря.

Раніше в повітрі міста спостерігали підвищений вміст сажі і газу з різким запахом формальдегіду. Брудніше, ніж в Одесі, повітря було лише в Дніпрі і Маріуполі.

 

Поділитися