17 серпня 2020 р. 20:18

На порятунок Куяльницького лиману необхідно понад 500 мільйонів гривень

На порятунок Куяльницького лиману необхідно понад 500 мільйонів гривень

Обласним бюджетом на 2020 рік у рамках Регіональної комплексної програми з охорони довкілля на 2020-2021 роки передбачено 641 тис. 566 грн видатків на комплексне обстеження з розробкою інженерних рішень щодо ренатуралізації гідрологічного стану річки Великий Куяльник з метою врятування Куяльницького лиману з виготовленням проєктної документації. 

Про це повідомляє пресслужба Одеської обласної ради. 

Для подолання кризового стану водних ресурсів басейну Куяльницького лиману Одеською обласною радою 25 жовтня 2019 року затверджено «Регіональну програму збереження і відновлення водних ресурсів у басейні Куяльницького лиману на 2019-2023 роки». Програмою було передбачено фінансування обсягом 555 млн 677 тис. 849 грн, у тому числі на 2019 рік:

– з державного бюджету 12,3 млн грн;

– з обласного бюджету 1,23 млн грн;

на 2020 рік:

– з державного бюджету 122 млн грн;

– з обласного бюджету 30,28 млн грн;

– з районних, міських (міст обласного значення) бюджетів 0,2 млн грн;

– з небюджетних джерел 50 млн грн.

Однак у 2019-2020 роках зазначена програма не фінансувалася.

«Спільно з обласною державною адміністрацією ми провели робочу нараду, метою якої було домовитись про покрокові шляхи вирішення багаторічної проблеми подолання кризового стану водних ресурсів басейну Куяльницького лиману. Проблем дуже багато. Зокрема, необхідність постійного наукового моніторингу гідрологічного стану лиману, потреба в терміновому наповненні лиману прісною водою, роздамбування та розчистка річки Великий Куяльник, яка є одним з джерел наповнення лиману водою, але на сьогоднішній день водотік задамбовано місцевими мешканцями. Всі ці проблеми потребують негайних рішень, тому вже наступного тижня буде проведена більш розширена нарада з залученням наукових співробітників, представників міста Одеса, Інфоксводоканалу, місцевої адміністрації, районних та сільських рад. Сподіваюся, що спільними зусиллям нам вдасться хоча б частково вирішити проблему Куяльницького лиману», – висловився перший заступник голови Одеської обласної ради Вадим Шкарівський.

Раніше департамент екології та природних ресурсів Одеської облдержадміністрації  оголосив тендер задля обрання компанії, яка зробить проєкт розчищення русла річки Великий Куяльник.

В грудні 2019 року департамент за результатами тендеру замовив «Одеському Промбудпроекту» розробку техніко-економічного обґрунтування розчистки русла Великого Куяльника з реконструкцією (ліквідацією) частини гідротехнічних споруд в шести районах області за 3,7 мн грн, однак уже наступного дня, 3 грудня, договір розірвали за згодою сторін без оплати.

Поділитися