21 липня 2020 р. 11:04

АМПУ збирається власними силами підняти танкер Delfi

АМПУ збирається власними силами підняти танкер Delfi

У понеділок, 20 липня, сплинув граничний термін, відведений капітаном морського порту Одеса судновласнику для підйому та віддалення аварійного танкера  Delfi.

Про це повідомили у пресслужбі Адміністрації морських портів України (АМПУ).

АМПУ вважає, що на сьогодні у підрядної організації, що залучена судновласником, відсутні достатні сили та засоби для успішного завершення зазначеної операції, і справа не у невдалості спроби.

В Адміністрації морських портів нагадали, що 18 липня зранку судновласник розпочав другий етап операції з підйому аварійного танкера.

"Протягом декількох годин були встановлені додаткові секції бонового загородження, яке розкріплене навкруги судна та має забезпечити надійний захист. Перше коло бонового захисту залишене на штатному місці, від носу до корми з боку палуби. Буксири двох приватних компаній, які з метою найскорішого вирішення проблеми з танкером, взяли участь в операції з його підйому, намагались викренити корпус напівзатопленого судна і поставити його на рівний кіль. Однак, через прорахунки підрядника, спроба виявилась невдалою,— не вистачило тяглового зусилля, обірвався кормовий трос, лопнув один понтон. Судновласник призупинив операцію", - йдеться у повідомленні.

Наступного дня, 19 липня, за інформацією АМПУ, судновласник та підрядник встановлювали причини невдалої спроби, здійснювали коригування розрахунків, водолази відкачували воду з кормового відсіку і носового трюму тощо.

"Безуспішність перших спроб — притаманне для суднопідйомів будь-якої складності явище, але в цьому випадку строк у судновласника для підготовки був більш ніж достатнім", - наголосили в АМПУ.

У понеділок, 20 липня,  ДП «Адміністрація морських портів України» направило судновласнику вимогу передати до АМПУ право на здійснення підйому та віддалення судна, за рахунок судновласника. 

Одночасно, ДП «АМПУ» звертається до капітана порту Одеса Державної служби морського та річкового транспорту України щодо надання ним відмови у черговому подовженні терміну підйому танкеру, у разі надходження від судновласника відповідного звернення.

Нагадаємо, працівники Державної екологічної інспекції, взяли 16 липня проби у воді поблизу затонулого танкеру Delfi, та виявили вміст нафтопродуктів на рівні 0,25 міліграмів на кубічний дециметр при нормі у 0,05 міліграмів.

Танкер Delfi під час аварії зруйнував хвилеріз пляжу «Дельфін» в Одесі, і муніципалітет має намір судитися з власником судна, щоб витребувати від нього кошти для відшкодування збитків.

Раніше Державна екологічна інспекція України в Одеській області, приблизно підрахувала суму збитків внаслідок аварії нафтового танкера Delfi поблизу Одеси і оцінила їх в 15 тисяч доларів США, однак глава Одеської обласної адміністрації Максим Куций уточнив, що ця сума тільки приблизна і остаточний збиток нанесений судном екології та пляжу поки не оцінений.

Нагадаємо також, що місяць назад неприємні запахи, зафіксовані на місці катастрофи танкера Delfi в районі пляжу «Дельфін» в Одесі, змусили приїхати на місце катастрофи міського голову Геннадія Труханова та інших чиновників.

Увечері 21 листопада 2019 року стало відомо, що сильний штормовий вітер зірвав з якоря танкер Delfi, і судно знесло до берегів Одеси.

ФОТО: Офіційний канал судновласника Delfi

Поділитися