20 березня 2024 р. 14:45

Сухий лиман на Одещині віддали в оренду для розведення креветок

Фото: Вікіпедія

(Фото: Вікіпедія)

В Україні відбувся перший онлайн-аукціон з права оренди акваторії Сухого лиману для вирощування молюсків та креветок.

Інформацію про це оприлюднили на майданчику Прозорро.Продажі.

Зазначається, що онлайн-аукціон, який оголосило Держрибагентство, відбувся 19 березня 2024 року в державній електронній торговій системі Прозорро.Продажі. 

Акваторія лиману здається в оренду для морської аквакультури на 7 років. Ділянка у водах Сухого лиману площею понад три гектари знаходиться в Одеській області, має вільний водообмін з морем та достатню солоність для вирощування креветок тощо. 

За підсумками торгів після укладання угоди до державного бюджету надходитиме майже 9 тисяч гривень на рік. 

"Аукціон проходив на підвищення ціни. Вартість оренди стартувала з понад 7 тисяч гривень на рік. На торгах змагалося 2 учасники, за результатами аукціону фінальна вартість активу складає майже 9 тисяч гривень", - йдеться у повідомленні.

Переможець аукціонів має 30 календарних днів після підписання протоколу, аби укласти договір. Після чого він має у п'ятиденний термін сплатити вартість річної оренди водної ділянки, визначену за результатами онлайн-аукціону.

Нагадаємо, в Україні дозволили використовувати акваторію Сухого лиману для ведення господарської діяльності у сфері марикультури, як в Норвегії та Чилі. 26 лютого Кабінет міністрві схвалив відповідне розпорядження.

Ділянка водойми в Сухому лимані має вільний водообмін з морем та достатню солоність для вирощування мідій, різних видів креветок тощо.

Марикультура – перспективний напрямок розвитку для української економіки. Він дасть можливість постачати на внутрішній ринок якісні, корисні й доступні за ціною морепродукти.

Раніше Національне агентство з розшуку та менеджменту активів (АРМА) реалізувало перший арештований актив - 1,2 тисячі тонн зерна були продані за 4,9 мільйона. Це зерно, вилучене в Миколаєві.

Ірина Глухова

Поділитися