22 березня 2024 р. 19:51

Оновлено! Внаслідок війни постраждало майже 80 заповідників Миколаївщини

ФОТО: Регіональний ландшафтний парк "Кінбурнська коса"

(ФОТО: Регіональний ландшафтний парк "Кінбурнська коса")

Через війну на Миколаївщині постраждало 79 об'єктів природно-заповідного фонду.

Про це повідомила на пресбрифінгу начальниця управління екології та природних ресурсів Миколаївської обласної військової адміністрації Олександри Єфименко.

За її словами, під окупацією та в зоні бойового зіткнення знаходились 16 об’єктів природно-заповідного фонду загальною площею 44 тисячі гектарів.

В тому числі Чорноморський біосферний заповідник, Національний природний парк "Білобережжя Святослава", Регіональний ландшафтний парк "Кінбурнська Коса", Висунсько-Інгулецький регіональний ландшафтний парк та чотири пам’ятки природи.

Цьому фонду було завдано шкоди через військові дії, пожежі, замінування, пересування військової техніки та підтоплення внаслідок підриву Каховської ГЕС, - розповіла Олександра Єфименко.

Через підрив Каховської ГЕС підтоплення зазнали понад 600 гектарів земель фонду. На території Кінбурнської коси було підтоплено 2000 гектарів. Також відбулось понад 180 пожеж.

Наразі повну інформацію стосовно довкілля коси дістати неможливо через окупацію півострова рф, - зауважила еколог.

На Миколаївщині буде новий ботанічний заказник на 65 гектарів. На степовій ділянці науковці виявили понад 130 видів судинних рослин, зокрема занесених до Червоної книги України.

Екологи підрахували збитки завдані навколишньому середовищу через атаку ударних безпілотників по Одещині, 11 березня. Тоді пошкоджень зазнав об’єкт інфраструктури в області.

Також на Миколаївщині планують висадити понад 8 мільйонів нових дерев.

У разі гарної погоди у Миколаївській області буде висаджено 1214 гектарів нових лісів. Нові ліси будуть висаджуватись на земельних ділянках, які знаходяться у постійному користуванні держпідприємства.

Анна Бальчінос

Поділитися