19 березня 2024 р. 20:32

На Миколаївщині буде новий ботанічний заказник на 65 гектарів

Фото: Українська Природоохоронна Група

(Фото: Українська Природоохоронна Група)

Горохівська громада на Миколаївщині підтримала створення заказника місцевого рівня під назвою "Баратівка". Тепер фахівцям необхідно підготувати проєкт його створення.

Про це повідомила Українська природоохоронна група на сторонці у соцмережі.

У дописі йдеться про те, що проєктований заказник розташовується на південь від села Баратівка. Його площа становить понад 65 гектарів.

На степовій ділянці науковці виявили понад 130 видів судинних рослин, зокрема занесених до Червоної книги України (ковила волосиста, Лессінга, сон лучний, шафран сітчастий, тюльпан південнобузький). Наголошується, що з них дуже цінним є місцезростання тюльпана запашного (Шренка).

"На Миколаївщині він відомий лише з 25 місцезростань. Більшість з них, на жаль, пошкоджені або знищені через заліснення степів", - розповіли у природоохоронній групі.

Матеріали для створення заказника підготовлені спільно з групою ботаніків.

Після погодження заказника громадою необхідно підготувати проєкт його створення. А вже потім оголошення заказника має відбутися в обласній раді.

У місті Южноукраїнськ Миколаївської області розпочалися екорейди, в результаті яких оштрафовано двох людей за продаж первоцвітів. Йдеться про проліски, крокуси, білоцвіти тощо.

Екоінспектори зафіксували дві точки продажу первоцвітів у Южноукраїнську – на ринку "Господар" та біля магазину "Сільпо" по Проспекту Незалежності. Після цього було складено протоколи за частиною 2 статті 88-1 КУпАП, які скерували до суду.

А тим часом на Миколаївщині планують висадити понад вісім мільйонів нових дерев.

 

Ірина Глухова

Поділитися